Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan drugi sastanak stručng tima centara za razminiranje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije

30.05.2014

Dana 30.05.2014. godine u Regionalnom uredu BHMAC-a u Brčkom održan je drugi redovni sastanak regionalnih centara za razminiranje Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.
Na sastanku su razmijenjene aktualne informacije o opasnosti od mina i NUS-a nastale uslijed poplava i klizišta na područjima triju država.
Predstavnici centara za razminiranje iznijeli su informacije s kojima raspolažu te je uspostavljen ekspertni tim za procjenu štete i izradu projekata za hitnu sanaciju područja zahvaćenih poplavama.
Ekspertni tim će do slijedećeg petka, 06. lipnja 2014. godine, izraditi koncept procjene i plan aktivnosti te listu potreba za podršku tom planu, uključujući i angažiranje relevantnih institucija i akademske zajednice.
Za nositelja aktivnosti s konceptualnim rješenjima određen je HCR - Centar za testiranje, razvoj i obuku koji će osigurati primjenu suvremenih tehnologija primjenjivih u svjetskoj protuminskoj zajednici.
U funkciju je stavljen i međudržavni sustav za razmjenu relevantnih podataka vezanih za problem mina na poplavljenim područjima između centara za razminiranje triju država koji se dnevno ažurira.
Također je odlučeno uputiti poziv građanima u regiji da ukoliko imaju saznanja o postojanju mina kontaktiraju nadležni centar za razminiranje.
Zaključno je istaknuta potreba upozoravanja stanovništva sa poplavljenog područja na opasnost od mina. Upozoravaju se građani da ukoliko primijete sumnjive predmete da ih ne diraju, da ih privremeno obilježe te da obvezno kontaktiraju nadležne institucije.
(Centre za razminiranje, ili službu 112)

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO