Hrvatski centar za razminiranje

RSS

3. sastanak stručnog tima regionalnih centara za protuminsko djelovanje Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

06.06.2014

U petak, 6. lipnja 2014. godine, u prostorijama JP “Vojvodina šume” – Gazdinstvo Morović, u Moroviću, Republika Srbija s početkom u 12 sati održan je 3. sastanak stručnog tima regionalnih centara za protuminsko djelovanje Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine
Sastanku su nazočili predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje i Vladinog Ureda za razminiranje, Centra za razminiranje Republike Srbije, Centra za uklanjanje mina u BiH, Hrvatskog centra za testiranje, obuku i razvoj, Centra za podvodno deminiranje u Bijeloj, Međunarodne fondacije za jačanje sigurnosti ljudi (ITF), Ambasade SAD u Beogradu, američkog ekspertnog tima za brzo reagiranje (QRF), kao i predstavnik UNDP, BiH.

Na počeku sastanka predstavljene su nove informacije o problemu poplavljenog minski sumnjivog prostora u svakoj od tri zemlje u regiji.

Predstavnici Centra za uklanjanje mina u BiH su u završnoj fazi analize situacije na terenu te se očekuje da će se u narednim danima definirati granice problema koje će biti predmet daljeg izviđanja.

Predstavnici Hrvatskog Centra za razminiranje su ukazali da će nakon povlačenja vode izviđački timovi izvršiti izviđanje svih minski sumnjivih poplavljenih lokacija. Hrvatski centar za razminiranje i Centar za razminiranje Republike Srbije formirat će privremeni izviđački tim koji će izvršiti izvid poplavljanih minski sumnjivih područja u pograničnom prostoru između dvije države.

Centar za razminiranje Republike Srbije je predstavio zajedničke aktivnosti svog tima za izviđanje i tima za brzo reagiranje (QRF), koji su u proteklih nekoliko dana obišli poplavljeno područje u selu Jamena, ali i ostale lokacije zagađene raznim vrstama neeksplodiranih ubojitih sredstava na teritoriji Republike Srbije, pri čemu je utvrđeno da je na nekim lokacijama došlo do pomicanja tih sredstava unutar već poznatih minski sumnjivih površina.

Predstavnik ITF-a istaknuo je spremnost u pomoći kroz aktivnosti s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za realizaciju projekata koji bi se pokazali kao prioritetni u rješavanju ovog problema.

USAGLAŠENO JE SLIJEDEĆE:
-Centar za podvodno deminiranje u Bijeloj je novi član regionalnog stručnog tima;
- Započinju pripreme za realizaciju projekta netehničkog izvida poplavljenih minski sumnjivih površina Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Prvi radni sastanak će se održati u prostorijama Centra za uklanjanje mina u BiH, u Sarajevu, 12. lipnja 2014. godine;
-Izradit će se zajedničke radne karte poplavljenih minski sumnjivih područja, a za nositelja ove aktivnosti određen je Hrvatski centar za razminiranje;
-Stručni tim će u narednom razdoblju obići najugroženija poplavljena rizična područja;
-Hrvatski centar za razminiranje je pokrenuo postupak odobravanja pomoći u vidu nabave oznaka za obilježavanje opasnosti od mina za BiH;
-Slijedeći sastanak će biti održan u Republici Hrvatskoj, 20. lipnja 2014. Vrijeme i mjesto će biti naknadno dogovoreni.

Na kraju sastanka naglašena je potreba konstantno upozoravati građane da ukoliko primijete sumnjive predmete ne diraju, već ih privremeno obilježe te o pronalasku obavijeste nadležne institucije.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO