Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održana uvodna konferencija projekta „Razminiranje na ratom pogođenim područjima“ – preostala sredstva

06.06.2014

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i Hrvatski centar za razminiranje 17. ožujka 2014. godine potpisali su ugovor u vrijednosti 3,04 milijuna eura za provedbu projekta «Razminiranje na ratom pogođenim područjima“ – preostala sredstva financiranog sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I - Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu. Ovim projektom u Osječko-baranjskoj županiji će se u idućih godinu dana razminirati ukupno 3,3 kvadratna kilometra minski sumnjivog područja.
Na uvodnoj konferenciji nazočili su Antun Kapraljević, predsjednik županijske skupštine Osječko baranjske županije, Nataša MIkuš Žigman, ravnateljica SAFU-a te Dražen Jakopec, ravnatelj HCR-a sa suradnicima.
Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 3.038.309,00 eura, od čega Europska unija financira projekt s 2.500.661,00 eura, a ostatak od 537.648,00 eura je učešće Republike Hrvatske sredstvima državnoga proračuna.
Osječko-baranjska županija ima 87,5 kvadratnih kilometara minski sumnjivoga područja, koje se proteže kroz 14 gradova i općina. Ovaj projekt obuhvaća tri zasebna projekta razminiranja na području Osječko-baranjske županije kojima će se razminirati ukupna površina od 3.297.287 kvadratnih metara na području općine Šodolovci - poljoprivredne površine južno i jugozapadno od Šodolovaca, zatim općine Draž: poljoprivredne površine na području Puškaša te općine Darda- poljoprivredne površine na području Velikog polja.
Realizacija ovoga projekta imat će utjecaj na poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja, razvoj ruralne ekonomije i poboljšanje infrastrukture.
Od 1998. godine do danas Europska je unija pomogla proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s preko 30 milijuna eura i nastavlja pomagati i dalje kroz sredstva predpristupnih fondova.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO