Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Suradnja Mađarske i Hrvatske na razminiranju pograničnih područja

06.12.2006

U srijedu, 6. prosinca 2006. godine u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Mađarske održano je 5. zasjedanje Mješovitog odbora za suradnju između vlada Republike Hrvatske i Republike Mađarske. Hrvatsku stranu predvodio je državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Hidajet Biščević, a mađarsku dr. Marta F. Horvath. Osim velikog broja predstavnika različitih ministarstava i resora obiju strana zasjedanju je nazočio i predstavnik HCR-a , zamjenik ravnatelja Mirko Ivanušić.
Iskazan je visok stupanj suradnje dviju vlada, usuglašen tekst zapisnika o 5. zasjedanju Mješovitog odbora, s nizom poglavlja važnih za suradnju dviju država. Na prijedlog hrvatske strane, a zbog veličine minskog problema i velikog broja različitih subjekata korisnika prostora , te specifičnosti poslova razminiranja predloženo je osnivanje posebnog međudržavnog tijela za koordinaciju i planiranje sustavnog razminiranja državne granice.
Mađarska strana je pozdravila hrvatski prijedlog te je izrazila spremnost za stručno usklađivanje radi utvrđivanja i pronalaženja modaliteta suradnje.


Hrvatski centar za razminiranje i nadležno mađarsko državno tijelo predložiti će plan sustavnog razminiranja, a kako je istaknuto, to će biti i predmetom razgovora sljedećeg sastanka dviju vlada.
Minski sumnjivi prostor koji se odnosi na uži dio granice obuhvaća 27 km2, a proteže se velikom dužinom granice u gradovima Donji Miholjac, Beli Manastiri Belišće, općinama Draž, Popovac i Petlovac. Do sada je u 48 različitih projekata razminirano gotovo 6 km2. Uglavnom se to odnosi na prostore graničnih prijelaza, prometnica i šumskog prostora u vlasništvu Hrvatskih šuma, kanalske mreže i vodoobrambene mreže Hrvatskih voda, budućih koridora Hrvatskih autocesta, trasu infrastruktureHrvatske elektroprivrede, a ciljano su skidana i minska polja potporom Vlade SR Njemačke u okviru Stability Pacta, kao i dio vrijednih poljoprivrednih površina kroz plan i sredstva državnog proračuna.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO