Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Od mina očišćene Tulove grede

13.06.2014

Vipnetovim donacijama razminirano je preko 486.000 metara kvadratnog atraktivnog turističkog područja koje obuhvaća područja unutar Parka prirode Velebit, odnosno područja Delukinog vrela, planinarskih staza i planinarskog doma pod Štirovcem te Tulovih greda.
Ispod masiva Tulove grede na obroncima Velebita danas je obilježen završetak velikog partnerskog projekta Vipneta i HCR-a kojim su razminirana tri područja na Velebitu - Delukino vrelo, planinarske staze i područja oko planinarskog doma pod Štirovcem te Tulove grede. Dio razminiranih planinarskih staza pod Štirovcem ulazi i u područje Nacionalnog parka Paklenica. Događaju su prisustvovali Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH, Božidar Longin, zamjenik župana Zadarske županije, Ivan Tomljenović, ravnatelj Parka prirode Velebit, Zlatko Marasović, ravnatelj Nacionalnog parka Paklenica, Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje te Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.
Nakon prošlotjednog obilježavanja razminiranja područja uz rijeku Mrežnicu, sretan sam što naš program "Kretanje.Komunikacija.Život" danas nastavljamo na ovom pomalo nestvarnom mjestu. U 13 godina ovog programa pomogli smo razminiranju različitih predjela na Velebitu, s ciljem sigurnog pristupa ovom biseru prirode. Koncert u podnožju Tulovih greda smatramo krunom ovih aktivnosti. - istaknuo je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.
Kao najveći privatni donator u razminiranje Vipnet je do sada uložio 11 milijuna kuna čime je razminirano gotovo milijun i pol četvornih metara Hrvatske. Projekt razminiranja područja Delukinog vrela, planinarskih staza i planinarskog doma pod Štirovcem te Tulovih greda odvijao se u nekoliko faza, a prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje u sklopu Parka Prirode Velebit još je uvijek 27 četvornih kilometara minski sumnjivog područja. Unutar Nacionalnog parka Paklenica još je jedan kilometar kvadratni pod minama što predstavlja veliku opasnost lokalnom stanovništvu i brojnim izletnicima.
Značaj razminiranja Velebita moramo gledati kroz prizmu razvojnih projekata koje pripremamo, a čija realizacija će biti značajna za gospodarski razvoj ovoga kraja. Majstorska cesta kojom smo i došli na ovo mjesto jedan je od projekata koji je u tijeku pripreme za financiranje iz strukturnih fondova. Koristim prigodu kako bih zahvalio svima koji su svojim angažmanom doprinijeli da se krene u ovaj projekt, a na poseban način Vipnetu, bez čije financijske pomoći on ne bi bio ostvariv. Vipnetove donacije za razminiranje Zadarske županije iznose značajnih 3,5 milijuna kuna. – rekao je zamjenik župana Zadarske županije Božidar Longin.
Područje Tulovih greda jedno je od najatraktivnijih unutar Parka prirode Velebit. Redovito privlači velik broj posjetitelja planinara, alpinista i turista, a široj je javnosti poznato kao lokacija na kojoj je sniman film o poglavici Winnetouu.
Prema odredbama Ottawske konvencije, obvezali smo se ukloniti minsku opasnost s našeg teritorija do 2019. godine. Ekonomski, socijalni, sigurnosno-humanitarni, razvojni i svi drugi aspekti ovog posla nalažu nam svima što čvršću povezanost i ustrajnost da se razminiranje naše zemlje završi u što kraćem roku, na dobrobit cijele zajednice. – izjavila je Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje.

Događaju su prisustvovali i veleposlanici Australije, Kanade, Belgije, Japana, Španjolske, Češke i Čilea akreditirani u Hrvatskoj, kao i predstavnici diplomatskog zbora te međunarodnih institucija u Hrvatskoj, koje je oduševila pjesma Vilo Velebita u izvedbi zbora Izvor. Posebno impresivan bio je nastup Nine Badrić koja je u pratnji Ante Gele na gitari otpjevala Nebo i Dat će nam Bog.
Izvor: Ured za razminiranje

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO