Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Aktivnosti HCR-a u akciji "Zajedno za Hrvatsku bez mina" IOK Zagreb-Šibenik, ekološka akcija "Our river-4 ever clean"u Dugoj Resi i na Četvrtom sisačkom sajmu militaria, 14. lipnja 2014. godine

16.06.2014

Dana 14. lipnja 2014. godine na tri lokacije u Sisku, Dugoj Resi i Šibeniku djelatnici HCR-a obavili su informiranje i edukaciju posjetitelja skupa o minskoj opasnosti u Republici Hrvatskoj.
Na sportsko-edukativnoj akciji „Zajedno za Hrvatsku bez mina“ na Trgu Šubića u Šibeniku, okupilo se oko trideset članova više invalidskih odbojkaških klubova predvođenih predsjednikom Invalidskog odbojkaškog kluba „Zagreb“ gospodinom Damirom Kasapom i domaćinom gospodinom Gordanom Drenskim te nekoliko branitelja koji su stradali u Domovinskom ratu. Kiša je padala neprestano od samog jutra pa su sudionici akcije potražili natkriven prostor u hodniku pored zgrade Županijske uprave i unatoč kiši odigrali više revijalnih utakmica. Željeli su odaslati snažnu poruku suosjećanja s građanima koji svakodnevno žive i rade u blizini minsko sumnjivih površina i pozvati građane i pravne subjekte koji su u mogućnosti izdvojiti novčana sredstva za razminiranje. Službeni fotograf je bio Danijel Borna Fiket, a njegovih nekoliko fotografija objavljujemo uz ovaj sažetak o akciji.
Uz sportaše, na ovom skupu je bio predstojnik Podružnice Jug dr. sc. Josip Čerina koji je nazočne upoznao sa opsegom onečišćenja minama u Hrvatskoj i načinom rješavanja ovog problema koji već drugo desetljeće ograničava razvojne mogućnosti pojedinih lokalnih zajednica, kao i sigurno kretanje u ruralnom prostoru.
U Dugoj Resi u sklopu Ekološke akcije "Our river - 4 ever clean" educirani su ronioci - članovi mjesnog kluba KPA "VODOMAR" ( organizator akcije) i ostali ronioci i posjetitelji o minskom problemu s naglaskom na područje rijeke Mrežnice. Načelnik odjela za operativne poslove u HCR-u, Damir Stojković, upoznao je nazočne sa trenutnom minskom situacijom u Republici Hrvatskoj i Karlovačkoj županiji, U akciji su sudjelovali MUP RH u sklopu akcije „Manje oružja - manje tragedija“ i Povijesna postrojba „Karlovački počasni vod ZNG-91“ koji su zajedno održali edukaciju i informiranje ronioca i građana o postupanju prilikom pronalaska eksploziva i vatrenog oružja, a u cilju povećanja opće sigurnosti građana, te spriječavanja neželjenih posljedica koje uzrokuju oružje i zaostala eksplozivna sredstva.
Kao i protekle tri godine na poziv Gradskog Muzeja Sisak , HCR se odazvao i na četvrti sisački sajam militaria koji je održan na prostoru budućeg muzejskog postava Domovinskog rata "Barutana". Tom prigodom Mladen Crnković djelatnik HCR-a je informirao posjetitelje o aktualnim projektima razminiranja na području RH i upozorio nazočne na rizično i pravilno ponašanje u neposrednoj blizini MSP-a.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO