Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan 4. sastanak stručnog tima regionalnih centara za protuminsko djelovanje Republike Hrvatske, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine

11.07.2014

Dana 11. srpnja 2014. godine u prostorijama HCR-CTRO d.o.o. u Zagrebu s početkom u 10.00 sati održan je sastanak stručnog tima regionalnih centara za protuminsko djelovanje Republike Hrvatske, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Sastanku su bili nazočni predstavnici HCR-a, BH-MAC-a, Centra za razminiranje Republike Srbije, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Ureda Vlade RH za razminiranje i HCR-CTRO-a.
Domaćin 4. sastanka bio je HCR. Uvodno su ravnatelji regionalnih centara upoznali nazočne s trenutnom situacijom na minski sumnjivim područjima pogođenim poplavama i klizištima. U BiH najugroženije je područje Distrikta Brčkog. U Srbiji je obavljeno ponovno izviđanje, pri čemu nisu pronađeni indikatori pomicanja mina. Što se tiče RH, obavljeni su izvidi triju pogođenih općina (Nijemci, Gunja i Vrbanja), pri čemu nisu utvrđena pomicanja mina. Međutim, problem predstavljaju nanosi tla koje su poplave donijele na minski sumnjivi prostor u sve tri države. Još jednom je potvrđen prijedlog ponovnog izviđanja i ponovnog obilježavanja minski sumnjivog područja na granici Republike Hrvatske i Republike Srbije.
Na temelju zaključaka dosadašnjih sastanaka Regionalnog stručnog tima, HCR-CTRO izradio je prijedlog projekta pod radnim nazivom „Protuminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta“. Osnovni cilj ovog projekta je stvaranje provjerenog modela za izradu operativnih postupaka na regionalnoj razini u svrhu preventivnog djelovanja u sličnim situacijama u budućnosti.
Dogovoreno je da Republika Hrvatska navedeni projekt predstavi na predstojećoj Donatorskoj konferenciji za Srbiju i BiH, koja će se održati u Bruxellesu 16. srpnja.
Još jednom je naglašena potreba da ukoliko građani primijete sumnjive predmete da ih ne diraju, već da ih privremeno obilježe i obavezno obavijeste nadležne institucije.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO