Hrvatski centar za razminiranje

RSS

POLUGODIŠNJA REALIZACIJA PLANA HUMANITARNOG RAZMINIRANJA

30.07.2014

Provedbom Plana humanitarnog razminiranja u razdoblju od 01. siječnja do 30. lipnja 2014. godine minski sumnjivi prostor Republike Hrvatske smanjen je za 31,2 četvorna kilometra što je 56% od ukupno planirane površine, a kada se ovom ostvarenju dodaju površine koje su u prvom polugodištu ove godine ugovorene odnosno čija realizacija upravo započinje, ostvarenje Plana u dijelu koji se odnosi na poslove razminiranja iznosi 72%. Poslovima razminiranja u navedenom je razdoblju ukupno pronađeno i uništeno 2.076 minskoeksplozivnih sredstava i 1.227 različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

U prvoj polovici godine izvršeni su najsloženiji poslovi razminiranja na području Dubrovačko neretvanske županije te je kroz 16 projekata razminirano nešto preko 3,5 četvornih kilometra MSP-a prilikom čega je pronađeno i uništeno 319 protupješačkih mina i 94 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Dovršetkom istih Dubrovačko neretvanska županija u potpunosti je očišćena od mina.

U tijeku je završna analiza oko isključenja posljednjih minski sumnjivih površina i u Virovitičko podravskoj županiji te će se uskoro moći i ovu županiju proglasiti u potpunosti očišćenom od mina.

Minska opasnost također je u potpunosti uklonjena s područja Grada Kutine i Općine Velika.

Već u prvoj polovici godine u potpunosti je realiziran cilj postavljen Planom za 2014. godinu, a to je razminiranje svih oranica Vukovarsko srijemske županije.

Poslovi razminiranja na području Osječko baranjske županije su pri dovršetku, a radi se o poslovima koji se financiraju bespovratnim sredstvima Europske unije ukupne tlocrtne površine 3,3 četvorna kilometra, ukupne vrijednosti 22,48 milijuna kuna.

U prvom polugodištu ove godine HCR je potpisao tri granta IPA I. komponente ukupne vrijednosti 9,1 milijuna eura od čega bespovratna sredstva EU iznose 7,1 milijun eura. Ukupno će se do kraja godine navedenim sredstvima razminirati površina veličine 9,8 četvornih kilometara na području Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske i Zadarske županije.

U Sisačko moslavačkoj županiji nastavljeni su poslovi razminiranja područja Kotar šume u kojoj se bilježi najveće stradavanje civila od zaostalih mina, stoga je razminiranje tog područja u Plan uvršteno kao strateški cilj, a u prvom polugodištu ove godine razminirano je i ugovoreno izvršavanje poslova razminiranja tlocrtne površine cca 1 km2. U fazi realizacije su poslovi razminiranja na području Kotar šume koji su financirani donacijama, obzirom na odluku kako će većina donacija biti usmjerena na navedeno područje, a radi se o donacijama HEP-a u iznosu od 2 milijuna kuna, Kneževine Monako u iznosu od 225.000 eura, Privredne banke Zagreba, INA-e, Orbica, te donacijama prikupljenima kroz Zakladu «Hrvatska bez mina».

Uklanjanje minske opasnosti s područja potrebnog za izgradnju Centra planinskog turizma „Sveto Brdo“, unutar Parka prirode Velebit, u Općini Lovinac u Ličko senjskoj županiji završnoj je fazi. Za razminiranje tog područja iz državnog proračuna izdvojeno je preko 15 milijuna kuna, što je preduvjet za daljnji razvoj projekta centra.

Uklanjanje minske opasnosti iz šume Prašnik u Brodsko posavskoj županiji realizirano je s 45%, dok je razminiranje područja gospodarske jedinice Dubovica u Vukovarsko srijemskoj županiji u završnoj fazi. Radi se o dva projekta važna za investitora Hrvatske šume koje ove godine u financiranju poslova razminiranja sudjeluju sa 25 milijuna kuna.

Tijekom nedavnih katastrofalnih poplava HCR je dio svojih kapaciteta podružnice Istok stavio na raspolaganje radi informiranja javnosti i educiranja lokalnog stanovništva i volontera te ostalih koji su se uključili u pomaganje stradalom stanovništvu i reobilježavanje minski sumnjivog prostora poplavljenih područja. U nizu humanitarnih akcija za pomoć stanovništvu s poplavljenog područja, na prijedlog ravnatelja HCR-a, članice HUP- Udruge poslodavaca na poslovima humanitarnog razminiranja, ali i pirotehničari pojedinci odnosno sindikati koji ih okupljaju prihvatili su izvršiti poslove razminiranja cjelokupnog MSP-a na području Općine Gunja tlocrtne veličine 162.017 četvornih metara - bez naknade .

Tijekom prvog polugodišta osiguran je kontinuitet u zapošljavanju kapaciteta 39 akreditiranih pravnih osoba za obavljanje poslova razminiranja. Prema polugodišnjim pokazateljima dnevno je bio zaposlen 301 pirotehničar što je više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je dnevno bilo zaposleno 266 pirotehničara.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO