Hrvatski centar za razminiranje

RSS

UNDP-ova potpora aktivnostima HCR-a

04.08.2014

U skladu s projektnim dokumentom «Žuran odgovor na poplave u Hrvatskoj 2014» zaključen je Sporazum između Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP) i Hrvatskog centra za razminiranje.

Skladno sporazumu UNDP će osigurati financijsku transakciju u protuvrijednosti 5.000 USD radi financiranja nabave tabli upozorenja o minskoj opasnosti te traka i kolaca za obilježavanje.

Specifični rezultati očekivani od Sporazuma su pospješena vidljivost tj. obilježenost minski sumnjivih područja te osiguranje preduvjeta za nastavak aktivnosti ranog oporavka.

Želimo naglasiti potrebu da se pregledaju i razminiraju poplavljena minski sumnjiva područja kako bi bili sigurni da ne predstavljaju nikakvu prijetnju za siguran povratak ljudi nakon strašne katastrofe koju su pretrpjeli. Dok sve ne budu razminirano, mine će uvijek predstavljati opasnost, i u slučajevima poput ovoga dodatno komplicirati ionako tešku situaciju“, kaže Belina Goslin, UNDP-ov stručnjak za razminiranje/smanjenje rizika od katastrofa.

U skladu s međunarodnim humanitarnom molbom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, UNDP je za potrebe ovog projekta ustupio na korištenje i automobil koji će se koristiti za zaprašivanje rojeva komaraca koji otežavaju rad brojnih volontera i građevinskih radnika.

Projekt „Žuran odgovor na poplave u Hrvatskoj 2014.“ provodi se u suradnji s Uredom za razminiranje Vlade RH, Hrvatskim centrom za razminiranje, Državnim zavodom za zaštitu i spašavanje i Vukovarsko-srijemskom županijom, a trajat će do svibnja 2015.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO