Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održana Uvodna konferencija

26.08.2014

Svečanom Uvodnom konferencijom u Gradskoj vijećnici u Sisku, obilježen je početak projekta «Razminiranje socijalno-gospodarske infrastrukture u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji“, financiranog sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I - Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2013. godinu.
Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 4,2 milijuna eura. Europska unija financirala je projekt s 3.159.000,00 eura, a ostatak od 1.053.000,00 eura Republika Hrvatska sredstvima državnoga proračuna. Korisnik projekta je Hrvatski centar za razminiranje.
Ličko-senjska županija ima 148 kvadratnih kilometara minski sumnjivoga područja, koje se proteže kroz 9 gradova i općina, Sisačko-moslavačka 102 kvadratni kilometar na području 10 gradova i općina, a Zadarska županija 47,7 kvadratnih kilometara u 12 gradova i općina. Ovaj projekt obuhvaća pet zasebnih projekata razminiranja: na području Ličko-senjske županije (2 projekta), Sisačko-moslavačke županije (2 projekta), i Zadarske županije (1 projekt). Ukupno će se razminirati površina od 4.458.530 kvadratnih metara. U Ličko senjskoj županiji razminirat će se poljoprivredne i šumske površine u naselju Lički Ribnik na području Grada Gospića, livade i šume na području Općine Perušić; u Sisačko-moslavačkoj županiji područje Blinjskog Kuta i Gornjeg Komareva u Gradu Sisku, te područje Zaloja, Gračanice Šišinečke, Donjih Jama i Glinske Poljane, Grad Glina. U Zadarskoj županiji razminirat će se područje naselja Islam Grčki u Gradu Benkovcu te zaseoka Pedići u naselju Pridraga, Općina Novigrad.
Realizacija ovoga projekta imat će utjecaj na poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja, razvoj ruralne ekonomije i poboljšanje infrastrukture.
Od 1998. godine do danas Europska unija financirala je proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s više od 30 milijuna eura i nastavlja pomagati i dalje kroz sredstva pretpristupnih fondova.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO