Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpisani ugovori o razminiranju u vrijednosti 31,56 milijuna kuna u sklopu IPA 2013 programa Europske unije

08.09.2014

Dana 08. rujna 2014. godine između Hrvatskog centra za razminiranje i tvrtki ISTRAŽIVAČ d.o.o. Nuštar, TERRAFIRMA d.o.o. Zagreb, TITAN d.o.o. Požega, MKA DEMING d.o.o. Čakovec i DOK ING RAZMINIRANJE d.o.o. Zagreb, kao vodećih partnera u zajednicama ponuditelja, potpisani su ugovori o razminiranju vrijednosti preko 31 milijun kuna.

Navedeni poslovi financiraju se u sklopu IPA 2013 programa Europske unije, I. komponente – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija prema kojem bespovratna sredstva Europske unije iznose 3.159.000,00 EURA, dok je ostatak sredstava tj. učešće Republike Hrvatske osiguran iz Državnog proračuna.

Realizacijom navedenih ugovora razminirat će se ukupno 4,46 četvornih kilometara na području Sisačko moslavačke, Zadarske i Ličko senjske županije.

Radi se konkretno o površinama u naselju Lički Ribnik i na području Općine Perušić u Ličko senjskoj županiji, područjima Blinjskog Kuta i Gornjeg Komareva te naselja Zaloja, Gračanice Šišinečke, Donje Jame i Glinske Poljane u Sisačko moslavačkoj županiji te području naselja Islam Grčki i zaselka Pedići u naselju Pridraga u Zadarskoj županiji.

Na poslovima razminiranja prema navedenim ugovorima biti će angažirano čak 37 pravnih osoba ovlaštenih za obavljanje poslova razminiranja koje će u vršnim danima angažirati 461 pirotehničara i 20 strojeva razminiranje, što predstavlja 70 % ukupnih kapaciteta svih tvrtki za razminiranje.

Krajnji rok za dovršetak navedenih poslova je 31. prosinac 2014. godine.

Hrvatski centar za razminiranje je u razdoblju od 2011. godine kroz sedam programa EU ostvario 14,85 milijuna eura bespovratnih sredstava kojima su financirani poslovi razminiranja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO