Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Uvodna konferencija IPA 2010 – preostala sredstva

09.09.2014

Svečanom Uvodnom konferencijom u Maloj vijećnici u Zadarskoj županiji, obilježen je početak projekta «Razminiranje na ratom pogođenim područjima“, financiranog sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I - Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu.
Ugovor, u vrijednosti 1,8 milijuna eura, potpisan je 02. travnja 2014. godine između Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Hrvatskog centra za razminiranje. Ovim projektom razminirat će se 2 četvorna kilometra minski sumnjivog prostora u Zadarskoj županiji.
Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 1.856.706 eura. Europska unija financirala je projekt s 1.438.100 eura, a ostatak od 418.606 eura Republika Hrvatska sredstvima državnoga proračuna.
Zadarska županija ima 47,7 kvadratnih kilometara minski sumnjivoga područja, koje se proteže kroz 12 gradova i općina. Ovaj projekt obuhvaća projekt razminiranja na području Zadarske županije kojim će se razminirati ukupna površina od 2.055.295 četvornih metara na području općine Zemunik Donji, a obuhvaća poljoprivredne površine, livade, pašnjake i šumu sjeveroistočno od naselja Smoković i sjeverozapadno od naselja Zemunik Gornji.
Realizacija ovoga projekta imat će utjecaj na poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja, razvoj ruralne ekonomije i poboljšanje infrastrukture.
Od 1998. godine do danas Europska je unija pomogla proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s preko 30 milijuna eura i nastavlja pomagati i dalje kroz sredstva predpristupnih fondova.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO