Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Izaslanstvo HCR-a na prijemu kod Predsjednika Republike Hrvatske

11.09.2014

Izaslanstvo HCR-a predvođeno ravnateljem Draženom Jakopecom u pratnji pomoćnika Tomislava Bana, Nevena Karasa i Miljenka Vahtarića te načelnice Nataše Mateša Mateković i Tajane Čičak, predstojnice Ureda ravnatelja, nazočilo je na prijemu kod Predsjednika Republike Hrvatske.

Ravnatelj je zahvalio Predsjedniku na dosadašnjoj potpori protumisnkom sustavu općenito te ga je ukratko upoznao s ostvarenjem Plana humanitarnog razminiranja za 2014. godinu kao i poteškoćama u njegovoj realizaciji.

Jakopec je istaknu dobru dinamiku ostvarenja Plana za tekuću godinu kao i ostvarenje nekoliko strateških ciljeva protuminskog sustava kao što su, primjerice, cjelovito rješavanje minskog problema u Dubrovačko-neretvanskoj i
Virovitičko-podravskoj županiji, razminiranje svih oranica u Vukovarsko-srijemskoj županiji, nastavak sustavnog uklanjanja minske opasnosti iz Kotar šume u Sisačko-moslavačkoj županiji, koju radi broja minskih žrtava nazivaju "šumom smrti", uklanjanje minske opasnosti s područja potrebnog za izgradnju Centra planinskog turizma „Sveto Brdo“, unutar Parka prirode Velebit za što je iz državnog proračuna izdvojeno čak 15 milijuna kuna, uklanjanje minske opasnosti iz šume Prašnik u Brodsko-posavskoj županiji, čime se minski sumnjivi prostor te županije smanjuje za 50 %, a korisniku područja - Hrvatskim šumama, omogućuje gospodarenje tim šumskim dobrom te uspješnost HCR-a u povlačenju bespovratnih sredstava EU-a za financiranje poslova razminiranja.

Vodstvo HCR-a također je na prijemu podvuklo problematiku dugogodišnjeg neostvarenja Nacionalnog programa protuminskog djelovanja, kao i nastojanja da se iznađe način kako bi se izbjeglo neostvarenje Plana za tekuću godinu iz razloga umanjenja financijskih sredstava prvim rebalansom Državnog proračuna kao i sve izvjesniju okolnost da financijska sredstva koja su trebala biti osigurana od strane Ministarstva poljoprivrede u visini od 30 milijuna kuna – neće osigurati.

Ravnatelj HCR-a je u ime cijelog sustava protuminskog djelovanja zamolio Predsjednika za daljnju potporu u osiguranju financijskih sredstava namijenjenih za razminiranje kako bi se uspješno završila do sada vrlo uspješna tekuća godina.

Predsjednik je pozvan na obilazak trenutno najvećeg radilišta na području Komareva u Sisačko moslavačkoj županiji koji se financira sredstvima EU prema programu IPA 2013.


Izvor fotografije: Ured Predsjednika RH, snimila Marija Kundek, službena fotografkinja

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO