Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Obilazak projekata financiranih programom IPA komponenta I. Pomoć u tranziciji i jačanje institucija - preostala sredstva za 2010. godinu

12.09.2014

U petak 12. rujna 2014. godine ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec sa suradnicima, župan Osječko-baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić, predstavnik izvoditelja – tvrtke Rumital - brigadni general Zvonko Peternel te načelnici općina Šodolovci, Darda i Draž, Mile Zlokapa, Anto Vukoja i Stipan Šašlin - obišli su projekte razminiranja u Osječko-baranjskoj županiji, koji se financiraju sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija – preostala sredstva za 2010. godinu.
Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 3.038.309,00 eura, od čega Europska unija financira projekt s 2.500.661,00 eura bespovratnih sredstava, a ostatak od 537.648,00 eura udio je Republike Hrvatske.
Radi se o tri projekta razminiranja, kojima je razminirana ukupna površina od 3,3 četvorna kilometra minski sumnjivog prostora na području općina Šodolovci, Darda i Draž.
U Šodolovcima je župan Šišljagić istaknuo vrlo dobru suradnju Osječko-baranjske županije i Hrvatskog centra za razminiranje istaknuvši primjer realizacije EU projekta prekogranične suradnje s Republikom Mađarskom te najavio vrlo vrijedan EU projekt vrijednosti 35 milijuna eura, čiji se veći dio odnosi na razminiranje šumskih površina.
„Razminiranjem ovih poljoprivrednih površina ukupno je pronađeno i uništeno 1 030 protupješačkih i protuoklopnih mina te 200 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava. Europski fondovi samo su jedan od izvora financiranja razminiranja. Od 1998. godine do danas Europska unija pomogla je proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s više od 30 milijuna eura, a nastavlja pomagati i dalje. U planu je već sljedeće godine ukloniti mine sa svih preostalih poljoprivrednih površina u Osječko baranjskoj županiji, " - rekao je ravnatelj Jakopec.
Načelnici općina izrazili su zadovoljstvo razminiranjem velikih poljoprivrednih površina te istaknuli mogućnost pokretanja ekološke poljoprivrede na istima.
U Osječko-baranjskoj županiji nalazi se 86,5 četvornih kilometara minski sumnjivih površina koje se prostiru na području 14 gradova i općina, od čega najveći dio – više od 88 % otpada na šume, a više od 10 % na poljoprivredne površine. Od 1998. godine u županiji je razminirano 86,7 km2 za što je utrošeno približno 753 milijuna kuna.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO