Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan sastanak županijskih koordinatora za razminiranje

25.09.2014

Na inicijativu Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) 24. rujna 2014. godine organiziran je sastanak kako bi se raspravili planovi i aktivnosti za sljedeću godinu kao i za razdoblje do 2019. godine.
Sastanku su nazočili županijski koordinatori iz 10 županija koje još imaju minsko sumnjiva područja, te ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec sa suradnicima kao i predstavnici Ureda za razminiranje VRH.
Glavna tema bila je novi koncept Nacionalnog programa protuminskog djelovanja RH 2009. - 2019., temeljnog dokumenta za protuminsko djelovanje u Hrvatskoj. S obzirom da je navedeni dokument donesen u bitno drugačijim okolnostima te imajući u vidu realne promjene koje su se dogodile u međuvremenu, kao i aktualno stanje u državi i širem okruženju, zaključeno je kako je potrebno isti izmijeniti kako bi adekvatno korespondirao sadašnjem trenutku i nadolazećem vremenu, uvodno je pojasnio ravnatelj Jakopec.
Predstavljene su osnovne smjernice u kojima se kreću predložene izmjene, pri čemu je ključna zadaća uklanjanje svih poznatih i evidentiranih minskih polja do 1. ožujka 2019. godine, što je rok zadan Ottawskom konvencijom.
U drugom dijelu sastanka koordinatorima su iznesene osnovne smjernice Plana humanitarnog razminiranja za 2015. godinu, te je dogovoreno da se do 15. listopada 2014. g. održe sastanci u svim Županijama koje još uvijek imaju minski problem.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO