Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održana završna konferencija – IPA 2010 – preostala sredstva

25.09.2014

Svečanom završnom konferencijom u Vijećnici Osječko-baranjske županije obilježen je završetak projekta «Razminiranje na ratom pogođenim područjima“ – preostala sredstva, financiranog sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I - Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 3.038.309,00 eura. Europska unija financirala je projekt s 2.500.661,00 eura, a ostatak od 537.648,00 eura je učešće Republike Hrvatske.
Osječko-baranjska županija ima 83 četvorna kilometra minski sumnjivoga područja, koje se proteže kroz 14 gradova i općina.
Navedenim sredstvima financirani su poslovi razminiranja prema tri projekta na području općina Šodolovci, Draž i Darda na području Osječko-baranjske županije čijom je realizacijom razminirana ukupna površina od 3,3 četvornih kilometara.
Tijekom razminiranja pronađeno je i uništeno više od 1 000 minskoeksplozivnih i više od 200 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.
Realizacija ovoga projekta ima utjecaj na poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja, razvoj ruralne ekonomije i poboljšanje infrastrukture.
Od 1998. godine do danas Europska je unija pomogla proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s preko 30 milijuna eura i nastavlja pomagati i dalje kroz sredstva pretpristupnih fondova.
Svečanoj završnoj konferenciji nazočilo je župan Osječko baranjske županije Vladimir Šišljagić te načelnici općina Darda, Draž i Šodolovci - Ante Vukoje, Stipan Šašlin i Mile Zlokapa na čijem je području implementiran program

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO