Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Poljaci i Slovaci izložili iskustva o korištenju EU fondova za zaštitu šuma

09.10.2014

Predstavnici poljskih i slovačkih državnih šuma predstavili su u ponedjeljak hrvatskim kolegama svoja iskustva u korištenju fondova Europske unije za projekte zaštite šuma na međunarodnom skupu "Potpora šumskom sektoru kroz EU fondove“ održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
Hrvatskoj se kao članici Europske unije pruža mogućnost korištenja europskih fondova za potrebe razminiranja, zaštite i obnove šuma i zbog toga su iskustva Slovačke i Poljske, koje na tom području imaju jako dobre rezultate, vrlo korisna, kazao je Ivan Ištok, član Uprave Hrvatskih šuma. Kao primjer naveo je projekt u pripremi revitalizacije zaštićenih šumskih područja u dunavsko-dravskoj regiji, koji će omogućiti razminiranje šuma na području Parka prirode „Kopački rit“ i Regionalnog parka Mura-Drava, za koji je ideja došla upravo od poljskih i slovačkih kolega.

Taj projekt, vrijedan 35 milijuna eura, u visokom je stupnju pripreme zahvaljujući uspješnoj suradnji Hrvatskih šuma s Uredom za razminiranje, Hrvatskim centrom za razminiranje, Hrvatskim vodama i Agencijom za regionalni razvoj. Nakon studije izvodljivosti, čija je izrada u tijeku, očekuje se da će krajem godine ili početkom iduće godine biti spreman za apliciranje za strukturne fondove, rečeno je na skupu.

Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje, ustvrdila je da su većina preostalih minski sumnjivih površina u zemlji šumska područja te da njihovo postojanje ima negativan učinak i onemogućava razvoj. Založila se za veću suradnju između države i lokalne uprave u izradi projekata, u sklopu koje se razminiranje može povezati s drugim projektima korisnim lokalnoj zajednici.

Skup su organizirali Hrvatske šume, Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatski centar za razminiranje i Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO