Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacije o minskoj opasnosti u Skradinu, Starim Jankovcima i Novskoj

22.10.2014

U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, u suradnji s Policijskim upravama Šibensko-kninske i Vukovarsko-srijemske, Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatskog centra za razminiranje u Osnovnoj školi «Skradin» u Skradinu i u Osnovnoj školi «Stari Jankovci» u Starim Jankovcima održane su tribine „Djeca u minskom okruženju“ koje je posjetilo oko 400 učenika, kao i djelatnika škola i posjetitelja.
Na tribinama je nazočnima prezentirana minska situacija u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na njihove županije, gradove odnosno općine te su im podijeljeni edukativni materijali o opasnosti zaostalog oružja, mina i eksplozivnih ostataka rata.
Djecu je posebno upozoreno na rizično i pravilno ponašanje, postupke i radnje u slučaju nailaska na minsko-eksplozivne naprave i oružje. Djelatnici HCR-a su između ostalog upoznali nazočne sa projektima razminiranja koji su obavljeni ili se obavljaju na njihovom području i sugerirali uporabu mis.portala HCR-a kako bi dobili informacije o minskoj situaciji.
U sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, u ponedjeljak 20. listopada na središnjem gradskom trgu u Novskoj, djelatnici Policijske postaje Novska i Hrvatskog centra za razminiranje, informirali su građane o minski sumnjivim područjima u Novskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Građani su pozvani na oprez i poštivanje oznaka koje upozoravaju na minsku opasnost. Na trg su u obilazak akcije došli i učenici prvih razreda osnovnih škola koji su se upoznali s eksplozivnim napravama i opasnostima koje im prijete od istih.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO