Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Peugeot s Uredom za razminiranje i Veleposlanstvom Francuske Republike ponovo u projektu razminiranja Hrvatske

29.10.2014

Već treću godinu zaredom, s ciljem da se pomogne razminiranju Hrvatske, Peugeot Hrvatska, Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske i Veleposlanstvo Francuske Republike u suradnji s RTL televizijom provode akciju pod imenom „Protiv mina“.
Nastavak je to ideje rođene prije tri godine iz koje su nastala dva iznimno uspješna projekta: "208 Protiv mina" 2012. godine i "2008 Protiv mina" 2013. godine, održani u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu. Prvi umjetnik koji je svoj izričaj prenio na Peugeotov automobil bio je Zlatan Vehabović, nagrađivani slikar mlađe generacije, a prikupljenim sredstvima razminirana je općina Jasenice u Zadarskoj županiji. Sljedeće godine, Boris Bućan, slikar i grafički dizajner svjetskog glasa, oslikao je Peugeotov crossover 2008 u stilu svoga slavnog plakata za balet Igor Stravinskog "Žar ptica". Sredstvima prikupljenim ovom humanitarnom akcijom razminiran je dio Kotar šume kod Petrinje.
Ovogodišnjem projektu organizatori žele dodati novu dimenziju doniranjem 10 posto od prikupljenih sredstava za pomoć djeci stradalih hrvatskih pirotehničara. Tim nastojanjima pridružili su se Kuća za ljude i umjetnost Lauba i Lovro Artuković, ugledni hrvatski slikar, koji je prihvatio izazov te svoj jedinstveni izričaj preselio na novi Peugeot 308.
U povodu akcije Lovro Artuković je izjavio:
Nadam se da će ovaj naš uradak naći nekoga koji ili koja isto tako voli tu poetiku i koji ili koja će ga beskrajno željeti imati. Kao umjetnik, naravno, pitam se o korisnosti ovog čime se bavim, one sasvim obične ljudske korisnosti, praktično - empatične. Znam da je "korisnost" mojih slika na jednoj drugoj razini, da se mjeri nekim drugim ljestvicama. No svejedno me veseli kad čujem kako se, recimo neki par koji već godinama skupa sretno živi, upoznao baš na mojoj izložbi. Volio bih da mogu doprinijeti onim što sam ja napravio tome da se skupe sredstva koja bi bila upotrijebljena u svrhu kao što je čišćenje površina koje su još pod minama. I da par koji se upoznao na mojoj izložbi, a koji recimo ima djedovinu baš na nekom takvom području koje je još pod minama, može ondje vratiti u život staru djedovsku kuću...
Podsjetimo kako je u Hrvatskoj još uvijek oko 560 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora koji obuhvaća 10 županija i 80 gradova i općina, a procjenjuje se da se na tom području nalazi oko 64 tisuće mina i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava.
Ured za razminiranje stoga poziva sve hrvatske građane koji su u mogućnosti da pozivom na broj 060 9 308 podrže ovu akciju.
Sve dodatne informacije o akciji dostupne su na internetskoj stranici RTL Televizije koja je medijski partner projekta: http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/308-protiv-mina/.

Izvor: http://www.mine.vlada.hr/novosti_opsirno.asp?nID=190&lang=hr

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO