Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Svečano uručena potvrda o razminiranosti područja kod naselja Ostrovo

06.11.2014

Svečanost uručenja potvrde o razminiranosti područja kod naselja Ostrova (općina Markušica) te ček o donaciji u ukupnom iznosu od 380.000 kuna, održana je danas u Vinkovcima.
Riječ je o sredstvima prikupljenim dobrotvornom gala večerom Američke gospodarske komore u Hrvatskoj nazvane „Večer za sigurne korake 2013.“ koja su naknadno povećana sredstvima američke vlade. Donacijom većom od 162.000 kuna razminirano je gotovo 18.000 četvornih metara, a taj prostor kod Ostrova jedan je od dva koja će se od mina očistiti sredstvima s dobrotvorne večere.
„Završeno je u cijelosti razminiranje poljoprivrednih površina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a plan je da do kraja 2015. godine ta hrvatska županija bude posve očišćena od mina“ – rečeno je jučer u Vinkovcima, na svečanom uručenju potvrde o razminiranosti područja kod sela Ostrovo.
Prema riječima zamjenika župana Zdravka Kelića, kada je 1998. godine razminiranje na krajnjem istoku Slavonije počelo, bilo je 120 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, a danas je ostalo 14 četvornih kilometara, i to šumskih površina, dok je u čišćenje od mina utrošeno oko 700 milijuna kuna, te je istaknuo – „Vukovarsko-srijemska županija bila je jedna od minama najzagađenijih, a sada je među prvima koje će se riješiti ubojitih mina“.
Izvršna direktorica Američke gospodarske komore u RH Andrea Doko Jelušić rekla je: - „Raduje nas svaka prigoda u kojoj se dio Hrvatske oslobađa od mina“.
Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Kenneth Merten istaknuo je kako je ponosan na svoju vladu jer je SAD od 1999. godine donirao više od 30 milijuna dolara u razminiranje, pri čemu je od mina očišćeno oko 16 četvornih kilometara i uklonjeno više od 3500 ubojitih mina. – „Razminiranje je pitanje sigurnosti, ali i ekonomsko pitanje jer se uklanjanjem mina štiti život ljudi, ali i stvaraju pretpostavke za gospodarski prosperitet Hrvatske kojim putem vjerujem da će RH i krenuti – rekao je veleposlanik Merten.
Ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH prof.dr.sc. Dijana Pleština izrazila je zahvalnost SAD-u na njihovu višegodišnjem partnerstvu u razminiranju hrvatskog teritorija, te istaknula: - „Trebamo nastaviti, iskoristiti i fondove EU kroz razvojne projekte na područjima koja su 1991. bila zahvaćena ratom“.
Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Miljenko Vahtarić kazao je kako su razminirane površine kod Ostrova vraćene vlasnicima na uporabu, te zahvalio svim donatorima, – „Prema Planu humanitarnog razminiranja od iduće godine u najistočnijoj hrvatskoj županiji više neće biti oznaka minske opasnosti, te table otići će u povijest kao podsjetnik na rat, dok se aktivni život i gospodarstvo mogu nesmetano nastaviti“.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO