Hrvatski centar za razminiranje

RSS

CRVENI FIĆO VS. TENK JNA - Vukovarska promocija knjige Žarka Plevnika

12.11.2014

Predstavljanjem knjige ratnog reportera HRT-a Žarka Plevnika "Crveni fićo", u Vukovaru je započelo obilježavanje ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u sklopu kojega će se do 20. studenoga pod motom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta" održati niz komemorativnih i drugih prigodnih događaja kojima će se podsjetiti na stradanje Vukovara.

"Sigurno se sjećate događaja 27. lipnja 1991. godine u Osijeku kada je tenk tadašnje JNA pregazio crvenog fiću. Autor sam te TV snimke, koja je obišla svijet i koju vrlo često koriste brojne TV kuće, a koju sam snimio tada na raskrižju Vukovarske i Klajnove ulice", prisjetio se poznatog događaja s početka Domovinskog rata autor Žarko Plevnik.

Plevnik je tijekom Domovinskog rata radio kao novinar u osječkom TV studiju snimajući brojne izvještaje iz Osijeka, Vukovara i drugih mjesta Slavonije i Baranje.
Kako je rekao, u knjizi "Crveni fićo" utkane su njegove ratne reportaže iz 1991. i 1992. godine, a sav prihod od prodaje knjige namijenjen je razminiranju minski sumnjivih površina u Hrvatskoj.

Tijekom predstojećeg vikenda na glavnim trgovima Osijeka i Vukovara autor će također promovirati i potpisivati knjigu.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO