Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

18.11.2014

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježava se 18. studeni 1991. godine kada je, nakon gotovo tromjesečne opsade, slomljen otpor hrvatskih branitelja Vukovara.

Republika Hrvatska se nažalost još i danas susreće s posljedicama agresije i rata obzirom da se još 550 četvorna kilometra prostora smatra minski sumnjivim, dok je na području Vukovarsko – srijemske županije preostalo 14,7 četvornih kilometara MSP-a. Crna statistika govori da su na području Vukovarsko - srijemske županije mine uzrokovale čak 23 smrtno stradale minske žrtve (prema podacima MIS HCR-a od 1998.godine do danas).

Grad Vukovar u potpunosti je oslobođen minske opasnosti 2008. godine te je nastavljeno s razminiranjem na području županije.

U protekloj godini HCR je minski sumnjiv prostor Vukovarsko – srijemske županije smanjio za 12,57 četvorna kilometra te je u potpunosti uklonjena minska opasnost u Jarmini i Nuštru, a razminiranjem poljoprivrednih površina u Općini Markušica u potpunosti su razminirane sve poljoprivredne površine županije.

U 2014. godini poslovima razminiranja i općeg izvida stvoreni su preduvjeti da se kao cilj za 2015. godinu postavi – cjelovito uklanjanje MSP-a u Vukovarsko – srijemskoj županiji.

Djelatnici HCR-a s pijetetom obilježavaju današnji dan izražavajući počast žrtvi Vukovara.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO