Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Dovršetak projekta Hrvatske lutrije «Za Hrvatsku bez mina»

10.12.2014

U sjedištu Hrvatskog centra za razminiranje u Sisku, 10. prosinca 2014. održana je svečana primopredaja donacijskog čeka Hrvatske Lutrije i press konferencija povodom završetka projekta 'Za Hrvatsku bez mina'.
Projekt je plod suradnje Hrvatske Lutrije i Hrvatskog centra za razminiranje koji su, s ciljem podizanja svijesti o aktivnostima HCR-a te važnosti razminiranja za što bolju kvalitetu života građana i razvoj Hrvatske, izradili posebnu srećku 'Kvadrat sreće'. Od travnja 2012. do srpnja ove godine sva sredstva koja su preostala po izdvajanju u fond dobitaka i podmirenju troškova priređivanja igre, uplaćivala su se Hrvatskom centru za razminiranje.
Razminiranjem šumskog područja unutar Kotar šume u Sisačko moslavačkoj županiji, ukupne površine 220.855 četvornih metara, završen je ovaj vrijedan projekt, a predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije Danijel Ferić tim je povodom ravnatelju Hrvatskog centra za razminiranje, Draženu Jakopcu, uručio donacijski ček na iznos od 2.093.395,41 kuna koliko je prodajom srećke prikupljeno tijekom trajanja projekta.
Na konferenciji su se okupljenima obratili i Hrvoje Debač, iz Vladinog ureda za razminiranje te Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, a nakon službenog dijela konferencije sudionici su obišli područje Kotar šume na kojem su izvršeni poslovi razminiranja i realizacijom kojih je pronađeno i uništeno čak 38 protupješakih mina. Sustavno uklanjanje minske opasnosti iz Kotar šume u tekućoj je godini postavljeno kao strateški cilj HCR-a obzirom na crnu statistiku koja bilježi 35 minskih incidenata na navedenom području s 14 smrtno stradalih i 18 teško ozljeđenih osoba.
Projektom 'Za Hrvatsku bez mina' još smo jednom pokazali da zajedno s igračima sudjelujemo u humanitarnim akcijama i drugim društveno korisnim aktivnostima, a glavni dobitak u ovom slučaju je Hrvatska bez mina – istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatske lutrije.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO