Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpisan Kolektivni ugovora za djelatnost humanitarnog razminiranja

05.02.2015

U četvrtak, 5. veljače 2015. godine potpisan je Kolektivni ugovor za djelatnost humanitarnog razminiranja od strane Maria Ivekovića uime Novog sindikata te Esfada Bašića uime Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja i Alena Majseca uime Udruge poslodavaca u protuminskom djelovanju.

Potpisanim Kolektivnim ugovorom materijalna prava djelatnika zadržana su na razini prošlog KU, a poboljšanje u odnosu na prethodni se odnosi na utvrđivanje dodataka za rad nedjeljom – istaknuo je Mario Iveković. Iveković je također naglasio kako je KU potpisan do ožujka 2019. godine kada se prema obvezama preuzetim Ottawskom konvencijom mora dovršiti razminiranje Republike Hrvatske, ali da će se u listopadu svake godine vršiti dodatni pregovori oko eventualnog povećanja materijalnih prava.

Alen Majsec, predsjednik Udruge poslodavaca u protuminskom djelovanju istaknuo je da Udruga predstavlja oko 20 % poslodavaca djelatnosti humanitarnog razminiranja te je apelirao na sindikate da pojačaju pritisak kako bi KU pristupili i ostali poslodavci.

“Ovom Kolektivnom ugovoru vjetar u leđa daje činjenica da za 2015. godinu po prvi put imamo osigurana sredstva koja čak nadmašuju predviđena sredstva u Nacionalnom programu protuminskog djelovanja na razini od 421 milijuna kuna za razminiravanje u deset županija”, istaknuo je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec te je izrazio nadu da će se pristupanjem ostalih poslodavaca KU osigurati da svi djelatnici, od pirotehničara do pomoćnih djelatnika, imaju jednake uvjete rada i materijalna prava.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO