Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Vukovaru završen prvi projekt financiran sredstvima prikupljenim u akciji Kvadrat mira

19.12.2006

U Vukovaru je završen projekt pretra živanja sedam kuća i okućnica veličine 3.203 m2. Tvrtka Geofoto iz Zag reba donirala je 100.000 kuna, čime se uključila u akciju Kvadrat mira. Radove je izvodila tvrtka Istraživač iz Nuštra, čiji su pirotehničari u samo nekoliko dana završili ovaj projekt, te, kako su sami rekli, bilo im je posebno zadovoljstvo raditi upravo u Vukovaru jer i sami dolaze iz područja koje je još uvijek zagađeno minama.
Akcija Kvadrat mira započela je 14. studenog ove godine upravo u Vukovaru, gdje su je predstavili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ravnateljica Hrvatske radiotelevizije Marija Nemčić, predsjednik uprave T-HT-a Ivica Mudrinić, predsjednik uprave Europapress holdinga Ninoslav Pavić, predsjednik uprave Digital komunikacije Aljoša Roksandić i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Oto Jungwirth.


Želja nositelja akcije “Kvadrat mira” je skratiti rok razminiranja područja Republike Hrvatske koliko je to najviše moguće, te će se prema najavama ova akcija ponavljati nekoliko godina za redom. Velikom medijskom promidžbom nositelji akcije pozivaju svakodnevno građane Hrvatske da se uključe u akciju pozivom na broj 060 9006, čime doniraju 5 kuna za razminiranje. Razminiranje jednog četvornog metra površine iznosi prosječno 10 kuna, stoga su dva poziva dovoljna da svatko od nas razminira jedan kvadrat. Prvi je cilj u idućih godinu dana prikupiti sredstva za razminiranje okućnica kako bi se svakom građaninu Hrvatske omogućilo da bez opasnosti živi u svom domu. Ovime se želi prikupiti 20 milijuna kuna. Grad Zagreb iz gradskog proračuna će donirati ukupno 8 milijuna kuna a uključivanjem u akciju građana i pravnih subjekata, planira se prikupiti preostalih 12 milijuna kuna.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO