Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacija o minskoj opasnosti u Novoj Gradiški

13.02.2015

Djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje u suradnji s Policijskom upravom Brodsko-posavskom, održali su 12. veljače 2015. godine u Novoj Gradiški informiranje i edukaciju stanovništva o minskoj opasnosti i zaostalog oružja nakon Domovinskog rata u skladu sa Strateškim planom Ministarstva unutarnjih poslova i drugih institucija u funkciji zaštite i spašavanja za razdoblje 2014-2016 te kampanjom MUP RH "Manje oružja - manje tragedije".

Uime organizatora posjetitelje je pozdravila dogradonačelnica gđa. Ljiljana Lukačević i načelnik PP Nova Gradiška g. Marin Marjanović koji je istaknuo važnost edukacije ovakve vrste na području Brodsko-posavske županije. Na edukaciji je nazočilo oko 80 osoba predstavnika Hrvatskih šuma, Hrvatskog lovačkog saveza, Gorske službe spašavanja, učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola i drugih građana.

Edukaciju su održali djelatnici HCR-a Dražen Šimunović, načelnik Odjela za edukaciju i pomoć minskim žrtvama i Mladen Crnković, viši savjetnik za edukaciju i pomoć minskim žrtvama, Darko Dadić, policijski službenik za prevenciju Polcijske uprave Brodsko – posavske ispred te Danijel Brezić, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu.Posjetitelji edukacije su informirani o trenutnom stanju minsko sumnjivog područja u Republici Hrvatskoj i Brodsko-posavskoj županiji s posebnim naglaskom na oznake minske opasnosti kao i obilježavanje područja te obvezi pridržavanja mjera opreza u neposrednoj blizini MSP-a. Nazočni su upoznati, također, da se izrađuje jedinstvena Zbirka podataka žrtava mina i eksplozivnih ostataka rata i članova njihovih obitelji s konačnom svrhom cjelokupne integracije osoba s invaliditetom u društvo.

Na području Brodsko-posavske županije još je 9,66 km2 minski sumnjivog područja na područjima općina Dragalić, Stara Gradiška, Okučani i Gornji Bogićevci. Područje MSP-a je obilježeno s oko 300 tabli minske opasnosti, a procjenjuje se da na istom ima oko 800 do 900 komada mina i nepoznat broj neeksplodiranih ubojnih sredstava. U protekloj 2014. godini MSP Brodsko-posavske županije je smanjen za 7,7 km2.U 2015. godini planira se u potpunosti riješiti minski problem Brodsko-posavske županije.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO