Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan izvanredni sastanak Koordinacijskog odbora Konvencije o kazetnom streljivu u Ženevi

06.03.2015

Dana 04.ožujka 2015.g. ravnateljica Ureda za razminiranje dr. sc. Dijana Pleština susrela se s ministrom vanjskih poslova Kostarike, trenutno zemlje predsjedateljice Konvencijom, Manuelom Gonzálezom Sanzom koji sastanku prisustvuje u svojstvu voditelja državnog izaslanstva. Razgovarali su o pripremama Prve pregledne konferencije Konvencije o kazetnom streljivu, koja će se od 7. do 11. rujna ove godine održati u Dubrovniku, pod visokim predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Ravnateljica Ureda podsjetila je da je Republika Hrvatska, buduća predsjedateljica Konvencije, jedina država članica Europske unije čiji je teritorij zagađen kazetnim streljivom i koja je suočena sa svim negativnim humanitarnim i gospodarsko-razvojnim posljedicama tog problema.

Republika Hrvatska također je država koja čišćenje eksplozivnih ostataka rata financira najvećim dijelom iz Državnog proračuna pa joj kao takvoj prirodno pripada uloga posrednika između ostalih, minama i kazetnim streljivom zagađenih država s jedne strane te zemalja donatora s druge strane, poručila je Pleština.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO