Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Obilježavanje početka poslova u Vukovarsko – srijemskoj županiji

13.03.2015

U Vinkovcima je jučer obilježen početak poslova razminiranja prema četiri projekta površine 10 četvornih kilometara s čime se započinje sa sustavnim razminiranjem Vukovarsko – srijemske županije, odnosno s ostvarivanjem strateškog cilja tekuće godine -cjelovitim rješavanjem minskog problema te županije.

Osim s područja Vukovarsko – srijemske županije minska opasnost u ovoj godini u potpunosti će se uklonit i s područja Brodsko – posavske županije.


Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić najavio je da bi se u sljedeće dvije godine u Hrvatskoj trebale razminirati sve poljoprivredne površine. Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Uredom za razminiranje Vlade Republike Hrvatske i HCR-om radi na planiranju i provedbi projekata koji će se financirati novcem iz Programa ruralnog razvoja. Riječ je o 30 četvornih kilometara poljoprivrednih površina koje će se razminirati s 30-ak milijuna eura nepovratnog novca iz tog programa. Sljedeće godine iz tog izvora razminirat će se dodatnih 20 četvornih kilometara poljoprivrednih površina, čime će se ukloniti opasnost od mina sa svih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj, rekao je Vasić.

Podsjetivši kako bi Hrvatska trebala biti razminirana do 1. ožujka 2019., ravnateljica Ureda za razminiranje Dijana Pleština poručila je kako novca za razminiranje ima i može se dobiti, ali samo uz apliciranje dobrih projekata.
"Iz državnog proračuna se daje koliko se može, ali to nije jedini izvor iz kojega se novac pribavlja", rekla ravnateljica Pleština te je dodala da je dolazeći u Vinkovce doznala da je Vlada Švicarske kroz Program švicarske pomoći – doprinos za proširenje, za projekte razminiranja u Hrvatskoj odobrila tri milijuna švicarskih franaka.
Kada smo kandidirali projekte za Program švicarske pomoći, rečeno nam je kako je na raspolaganju samo 500.000 franaka, ali odobrili su nam šest puta više. Dakle, može se i novca ima. Treba samo imati dobre i kvalitetne projekte, istaknula je Pleština.


Ravnatelj HCR-a podvukao je u svojoj prezentaciji kako se važnost navedenih poslova razminiranja, osim same veličine investicije od 80 milijuna kuna, od čega 60 milijuna kuna iz državnog proračuna, a 20 milijuna sredstava Hrvatskih šuma, ogleda i u zapošljavanju gotovo svih kapaciteta sustava protuminskog djelovanja, dodajući kako je razminiranje Vrapčane, nedaleko od Vinkovaca, površine pet četvornih kilometara, najveći projekt HCR-a za razminiranje od njegova osnutka.

Jakopec je posebno izdvojio i cjelokupni MSP Općine Gunja, peti aktivni projekt na području županije, kojeg izvršava 37 tvrtki za razminiranje bez naknade, dakle kao donaciju Gunji zbog posljedica prošlogodišnjih poplava, na čemu je zahvalio poslodavcima i pirotehničarima u protuminskoj zajednici.

Na predstavljanju su govorili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i član Uprave Hrvatskih šuma Ivan Ištok, koji je rekao da su Hrvatske šume od 2002. godine u razminiranje šumskih površina uložile više od 420 milijuna kuna, a ove godine za to će izdvojiti 25 milijuna kuna. Podsjetio je kako je 1997. godine pod minama bilo 243.000 hektara šuma, a danas je minski sumnjivo nešto više od 38.000 hektara šuma na kojima ima oko 2,2 milijuna kubika nedostupne drvne zalihe.

Podsjetimo u Hrvatskoj je još minski sumnjivo 527 četvornih kilometara površine u 10 županija te 78 gradova i općina. Na tom se području pretpostavlja oko 61.000 minsko-eksplozivnih naprava. Od posljedica mina u Hrvatskoj je dosad stradalo 1979 osoba, od kojih je 511 poginulo. U Vukovarsko-srijemskoj županiji stradale su 234 osobe, od kojih su 63 poginule.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO