Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Konferencija za tisak u Petrinji

27.03.2015

Na konferenciji za tisak održanoj u srijedu, 25. ožujka 2015.g., u Maloj gradskoj vijećnici u Petrinji prezentirano je aktualno stanje minski sumnjivog područja grada Petrinje te planirani poslovi humanitarnoga razminiranja za tekuću godinu, o čemu je govorio Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

Na početku konferencije riječi dobrodošlice ravnatelju Jakopecu uputio je gradonačelnik Darinko Dumbović: „Dobro došli ste u naš grad i kad pogledamo sve što ste napravili mogu reći veliko hvala. I dalje se moramo organizirati i nalaziti se i odrađivati ono što nas čeka, sigurnost građana je na prvom mjestu. Uz mine, na žalost, imamo i elementarne nepogode a riješit ćemo i to uz vašu pomoć jer konkretno imamo dio nasipa od Drenčine prema Mošćenici koji je u minski sumnjivom području i koje ulazi u ovaj Plan razminiranja.“

Ravnatelj Jakopec istaknu je da je u protekloj godini MSP Sisačko – moslavačke županije smanjen je za 12 četvornih kilometara, od čega je MSP Grada Petrinje u smanjen za 6,6 četvornih kilometara, dodavši kako je nastavak sustavnog razminiranja Kotar šume i prošle kao i u 2013. godini bio strateški cilj HCR-a. Obzirom na navedenu okolnost kao i na crnu statistiku koja od 1996. godine bilježi stradavanje 27 osoba, od kojih je 12 smrtno stradalih, u protekle dvije godine kroz 16 projekata razminiranja MSP Kotar šume smanjen za 3,8 četvornih kilometara, za što je utrošeno 17 milijuna kuna. Na razminiranje Kotar šume usmjeren je gotovo cijeli iznos prošlogodišnjih donacija. Konkretno radi se o donaciji Kneževine Monako prema kojima je donator osigurao 225.000 eura tijekom trogodišnjeg razdoblja 2013. – 2015. godine, donaciji INA-e d.d., donaciji Hrvatske lutrije, Privredne banke Zagreb, Orbyca te donacijama prikupljenim radom Zaklade «Hrvatska bez mina – Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske».

Planom humanitarnog razminiranja za 2015. godinu utvrđeno je MSP Sisačko – moslavačke županije smanjiti za 24,8, a MSP Grada Petrinje za 9,7 četvornih kilometara.

Kroz Program ruralnog razvoja u 2015. godini najveća veličina poljoprivrednih površina planiranih za razminiranje u Sisačko-moslavačkoj županiji nalazi se na području Grada Petrinje, površine 8,3 km2, a protežu se na područjima naselja Glinska Poljana, Gore, Gornje Mokrice i Župić, području južno od rijeke Kupe u naselju Novo Selište, području sjeverno od Grada Petrinje do rijeke Kupe uz Novu Drenčinu te na području južno od naselja Mošćenica. Radi se o gotovo svim minski sumnjivim poljoprivrednim površina na području Garda Petrinje (osim manje površine u naselju Gora).

Ujedno, planira se razminiranje dijela trase regionalnog vodovoda Petrinja – Sisak, površine 22.578 m2, što će omogućiti njegovo održavanje.

U 2015. godini planira se nastavak sustavnog razminiranja područja Kotar šume ukupne tlocrtne veličine 1,3 četvorna kilometra.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO