Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacija o opasnostima od mina u Bijelom Brdu

26.03.2015

Dana 26.3.2015.g. Povjerenstvo za razminiranje Lions Districta 126 Hrvatska uz suradnju s Lions klubom Beli Manstir te Hrvatskim centrom za razminiranje Podružnicom Istok, organiziralo je i održalo predavanje “Opasnosti od mina” u Bijelom Brdu, mjestu u blizini Osijeka, gdje su, prije nešto više od mjesec dana, od eksplozije ručne bombe, nažalost smrtno stradali majka i dijete.
Ovom akcijom Lions klub Beli Manastir i Povjerenstvo za razminiranje, nastavlja suradnju s HCR-om, uključivši se aktivno u akciju “Travanj mjesec zaštite od mina”. Akciju su podržali i učestvovali u njoj Hrvatski crveni križ - gradsko društvo Osijek, Lions klub Beli Manastir, MUP RH PU Osječko - baranjske, odsjek protueksplozijske zaštite te Hrvatski centar za razminiranje podružnica Istok iz Osijeka.
Tribini je prisustvovalo 52 učenika prvih do četvrtih razreda OŠ Bijelo Brdo.

Predavanje o opasnostima od mina održali su djelatnici PU OB odsjeka protueksplozijske zaštite, predstavnik Crvenog križa te Dubravko Krušarovski predstojnik HCR-a, podružnice Istok. Nazočnima je također predočena minska situacija u Republici Hrvatskoj, Osječko - baranjskoj županiji te načini obilježavanja MSP-a i razminiranja.

Djeca su imala prilike vidjeti kako su označena minski sumnjiva područja, koje su to sve opasne tvari i sredstva, što se sve ne smje dirati, gdje se ne smiju igrati, kako se ponašati u slučaju pronalaska sumnjivih predmeta te koga obavijestiti. Isto tako poslušala su poruke o opasnostima od mina i pogledala poučne filmove o opasnostima od mina.

Za školsku knjižnicu ostavljeni su plakati, posteri, edukacijske bilježnice i DVD ”Bembo i prijatelji u borbi protiv mina”.

22. travnja 2015. godine održat će se još jedna edukacija u O.Š. Bijelom Brdu.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO