Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan 12. međunarodni simpozij "Protuminsko djelovanje 2015."

27.04.2015

U Biogradu na moru 180 stručnjaka iz 34 države raspravljalo je o izazovima koji stoje pred protuminskim sustavima.
Međunarodni simpozij i sajam opreme "Protuminsko djelovanje 2015.", krovni svjetski skup u problematici protuminskog djelovanja, održao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, Josipa Leke, od 28. do 30. travnja 2015.

U okviru pet panela stručnjaci su razgovarali o problemu zagađenosti eksplozivnim ostacima rata te njihovom utjecaju kod elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa (za što je djelatno poslužio primjer prošlogodišnjih poplava koje su pogodile Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, odnosno minska polja u tim zemljama), potom se raspravljalo o tehnologijama i opremi u protuminskom djelovanju, pri čemu je naglasak bio na napretku međunarodnoga robotičkog programa za humanitarno razminiranje i slične rizične operacije.

Poseban dio programa zauzela je problematika kazetnog streljiva, odnosno različiti aspekti primjene Konvencije o kazetnom streljivu (CCM). Predstavljeni su između ostalog, problem zagađenosti kazetnim podstreljivom, uništavanje zaliha kazetnog streljiva, humanitarne posljedice korištenja ovog oružja kao i političko-diplomatski aspekti primjene i provedbe CCM.

U okviru simpozija, na poligonu "Gaj" kod Skradina održana je pokazna terenska vježba, na kojoj je prikazan rad strojeva za razminiranje, helikoptersko zbrinjavanje unesrećenog nakon minskog incidenta, dresura pčela za otkrivanje mina te rad pasa za detekciju mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO