Hrvatski centar za razminiranje

RSS

3 milijuna CHF švicarske darovnice za projekat "Razminiranje i društveno-gospodarske integracije"

30.06.2015

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i Veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefan Estermann, potpisali su danas Okvirni sporazum između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije kroz koji je Hrvatskoj osigurana darovnica u iznosu od 45 milijuna CHF, odnosno oko 326,5 milijuna kuna, za projekte koji će se provoditi u razdoblju od 2016. – 2024. godine.

Švicarska konfederacija je 26. ožujka 2006. godine uspostavila program suradnje pod nazivom Švicarski doprinos procesu proširenja EU, kojim se do danas koristilo dvanaest zemlja članica EU.
Hrvatska s današnjim danom postaje 13. zemlja koja i formalno počinje sudjelovati u programu koji ima za cilj smanjenje društvenih i ekonomskih razlika na području Europske unije.

Švicarsko – hrvatski program suradnje na taj način predstavlja kontinuitet solidarnosti Švicarske koja s EU dijeli napore sa ciljem smanjenja ekonomskih i socijalnih nejednakosti u najmlađoj zemlji članici EU.
Švicarskog – hrvatski program suradnje poduprijet će aktivnosti koji na direktan način omogućavaju boljitak građana Republike Hrvatske i to kroz osam projekata između kojih je i «Razminiranje i društveno-gospodarske integracije» koji se sastoji od razminiranja zaštićenog šumskog zemljišta ali i društveno-gospodarske integracije žrtava mina. Za navedene ciljeve predviđena je darovnica u iznosu od 3 milijuna CHF.

Vlada Republike Hrvatske osigurava nacionalno sufinanciranje projekata u vrijednosti od 15% ukupne vrijednosti projekata.

Izvor: vlada.gov.hr

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO