Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Međunarodno stručno savjetovanje „Humanitarno razminiranje 2007.“

10.01.2007

Od 24. do 27. travnja 2007. godine u Šibeniku će se održati četvrto Međunarodno stručno savjetovanje „Humanitarno razminiranje 2007.“, čija će središnja tema biti strojno razminiranje. Ovih dana šalju se prvi pozivi potencijalno zainteresiranima za teme koje će se obrađivati, a na našoj web stranici kao i na stranici HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku (www.ctro.hr) moći će se pratiti sve informacije vezane uz Savjetovanje.
Glavne teme i aktivnosti Savjetovanja su: Upotreba strojeva u redukciji minski sumnjive površine, Isplativnost upotrebe strojeva za razminiranje, Upravljanje rizikom, Strojne metode i uporaba u kombinaciji s drugim metodama razminiranja, Prikaz rada strojeva i kontrola kvalitete razminiranja i Izlaganje opreme za razminiranje. Temeljem dosadašnjih iskustava, organizatori su definirali navedena područja kao ključne teme od posebnog interesa za međunarodnu protuminsku zajednicu. Članovi Međunarodnog Programskog odbora priznati su svjetski stručnjaci, koji predstavljaju respektabilne institucije u svijetu koje se bave protuminskom djelatnošću. Predsjednik Programskog odbora je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Oto Jungwirth, a članovi su David Lewis i Chris Weickert iz ITEP-a (Međunarodnog programa za testiranje i evaluaciju u humanitarnom razminiranju), Al Carruthers iz GICHD-a (Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno razminiranje), Noel Mulliner iz UNMAS-a (Agencije UN-a za protuminsku djelatnost) i Dinko Mikulić iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Na ovogodišnjem Savjetovanju biti će posvećena veća pozornost razmjeni iskustava i promicanju uporabe strojeva u svim krajevima svijeta. Međunarodno priznati stručnjaci održat će uvodne prezentacije kako bi dali uvod u glavne teme koje su od velikog interesa za protuminsku zajednicu. Izlagači opreme, uključujući detektore, zaštitnu opremu, opremu za logističku potporu i, dakako, strojeva za razminiranje, imat će više prilike izložiti svoju opremu i proizvode i omogućiti većem broju sudionika da komunicira s predstavnicima proizvođača. Karakteristike simpozija koje su do sad bile dobro prihvaćene, ostat će nepromijenjene. Naglasak će i dalje biti na usporednoj demonstraciji strojeva za razminiranje na otvorenom prostoru.
Očekujemo da će Simpoziji koji će se održati u travnju ove godine biti posebno zanimljiv korisničkoj zajednici, svima koji razmišljaju o uvođenju strojnog razminiranja ili proširenju uporabe strojeva u svojim programima kao i donatorima Osim navedenih, Simpozij će svakako privući proizvođače opreme i strojeva, članove istraživačke zajednice ali i sve one koji se bave testiranjem i evaluacijom opreme za razminiranje.
Na kraju, zadovoljstvo nam je da možemo objaviti da sudionici Savjetovanja ove godine neće plaćati kotizaciju za sudjelovanje.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO