Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Završna konferencija u Gospiću – IPA 2013

10.07.2015

Svečanom Završnom konferencijom u Kulturno informativnom centru Gospić u Gospiću, Budačka ulica 12, obilježen je završetak projekta «Razminiranje socijalno-gospodarske infrastrukture u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županij» financiranog sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I - Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2013. godinu.

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 4,2 milijuna eura. Europska unija financirala je projekt s 3.159.000,00 eura, a ostatak od 1.053.000,00 eura Republika Hrvatska sredstvima državnog proračuna. Korisnik projekta je Hrvatski centar za razminiranje.

Ličko-senjska županija ima 143,0 kvadratna kilometra minski sumnjivog područja koje se proteže kroz 9 gradova i općina, Sisačko-moslavačka 96,4 kvadratna kilometra na području 10 gradova i općina, a Zadarska županija 41,0 kvadratni kilometar u 11 gradova i općina. Ovaj projekt obuhvatio je šest (6) zasebnih projekata razminiranja: na području Ličko-senjske županije (2 projekta), Sisačko-moslavačke županije (3 projekta), i Zadarske županije (1 projekt). Ukupno je razminirana površina od 4.506.530 kvadratnih metara. U Ličko senjskoj županiji razminirane su poljoprivredne i šumske površine u naselju Lički Ribnik na području Grada Gospića, livade i šume na području Općine Perušić; u Sisačko-moslavačkoj županiji područje Blinjskog Kuta i Gornjeg Komareva u Gradu Sisku te područje Zaloja, Gračanice Šišinečke, Donjih Jama i Glinske Poljane, Grad Glina. U Zadarskoj županiji razminirano je područje naselja Islam Grčki u Gradu Benkovcu te zaseoka Pedići u naselju Pridraga, Općina Novigrad.

Realizacijom ovoga projekta došlo je do poboljšanja općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanja gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivog razvoja ruralnih područja, razvoja ruralne ekonomije i poboljšanja infrastrukture.

Od 1998. godine do danas Europska unija financirala je proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s više od 30 milijuna eura i nastavlja pomagati i dalje kroz sredstva pretpristupnih fondova.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO