Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Omogućen povrat plaćene trošarine na plinsko gorivo za pogon akreditiranih strojeva za humanitarno razminiranje

30.07.2015

Temeljem inicijative socijalnih partnera u protuminskom sustavu HUP-a Udruge poslodavaca u humanitarnom razminiranju, Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja, uz tehničku suradnju s HCR-om ministar financija je 28. srpnja 2015. godine, na temelju Zakona o trošarinama donio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o trošarinama.

Navedenim Pravilnikom provodit će se mjera povrata plaćene trošarine na plinsko ulje za pogon akreditiranih strojeva za humanitarno razminiranje, a sukladno Provedbenoj odluci Vijeća broj 2014/921/EU od 16. prosinca 2014. godine o ovlaštenju Hrvatske da primjeni oslobođenje od poreza na plinsko ulje koje se upotrebljava za rad strojeva za razminiranje.

Pravo na povrat trošarine mogu ostvariti pravne i fizičke osobe ovlaštene za razminiranje, koje imaju ocjenu sposobnosti HCR-a za obavljanje poslova humanitarnog razminiranja strojevima, te vrše razminiranje na teritoriju RH. Navedeni subjekti mjeru povrata trošarine moći će konzumirati po upisu u registar korisnika prava na povrat trošarine na plinsko ulje utrošeno u razminiranje.

Obzirom da će se pravo povrata trošarina moći koristiti za razdoblje počevši od dana upisa u registar korisnika, HCR poziva pravne osobe ovlaštene za obavljanje poslova razminiranja strojevima za razminiranje da sukladno odredbama Pravilnika podnesu zahtjev za upis u registar.

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o trošarinama možete pronaći ovdje

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO