Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Uvodna konferenciju projekta “Program razminiranja na područjima pogođenim poplavama – Osječko-baranjska županija” financiranog sredstvima Europske unije u okviru programa IPA 2011

04.08.2015

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Hrvatski centar za razminiranje 19. svibnja 2015. godine potpisali su ugovor u vrijednosti gotovo četiri milijuna eura za provedbu projekta pod nazivom «Program razminiranja na poplavama pogođenim područjima – Osječko-baranjska županija» financiranog sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I - Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2011. godinu. Ovim projektom u Osječko-baranjskoj županiji će se u idućih nekoliko mjeseci razminirati 4 kvadratna kilometra minski sumnjivog područja. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 3.992.314,00 eura. Europska unija financirala je projekt s 3.321.000,00 eura, a ostatak od 671.314,00 eura Republika Hrvatska sredstvima državnoga proračuna. Korisnik projekta je Hrvatski centar za razminiranje.
Osječko-baranjska županija ima 70,7 kvadratnih kilometara minski sumnjivoga područja, koje se proteže kroz 14 gradova i općina. Ovaj projekt odnosi se na projekt razminiranja na području Osječko-baranjske županije kojim će se razminirati površina od 3.977.000 kvadratnih metara minski sumnjivih površina unutar inundacijskog pojasa rijeke Drave koji obuhvaća šumske površine, prosjeke, protupožarne putove i kanale na području općina Jagodnjak, Darda i Petrijevci. Realizacija ovoga projekta imat će utjecaj na poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja te razvoj ruralne ekonomije. Također, omogućit će se provedba preventivnih mjera zaštite od poplava, požara i ekstremnih suša kao i nesmetana eksploatacija šumskih površina kao i sigurnost stanovništa na spomenutim područjima.
Od 1998. godine do danas Europska je unija pomogla proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s preko 34 milijuna eura i nastavlja pomagati i dalje kroz sredstva pretpristupnih fondova.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO