Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Karlovačkoj županiji za razminiranje poljoprivrednog zemljišta 29 milijuna kuna

09.09.2015

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izdala je danas prvu Odluku o dodjeli sredstava za podmjeru 5.2. "Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, za operaciju 5.2.2. "Razminiranje poljoprivrednog zemljišta".

Prvom korisniku - Karlovačkoj županiji odobrena je potpora u iznosu od 28.937.530,60 kn za razminiranje poljoprivrednog zemljišta na području te županije.

„Izdavanje prve odluke za ovu operaciju pokazuje volju i hrabrost Ministarstva poljoprivrede i svih naših pratećih agencija i djelatnika koji su uložili ogroman napor da se iskoriste maksimalno sva sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ovom odlukom kreće proces čišćenja poljoprivrednog zemljišta od preostalih mina, čime ćemo dodatno dovesti u funkciju zemljišni potencijal širom Hrvatske i iskoristiti ga za poljoprivrednu proizvodnju”, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Potpora za razminiranje se dodjeljuju sa ciljem obnove potencijala poljoprivredne proizvodnje na minski sumnjivim područjima, a predmet razminiranja može biti isključivo poljoprivredno zemljište i izravno povezana infrastruktura, kao što su: poljski putovi na poljoprivrednom zemljištu, nasipi, sustavi odvodnje, terase, suhozidi, pejzažna obilježja i slično.

Na natječaj se javilo 6 županija i zatražilo ukupno 221,3 milijuna kuna potpore. Svi prijavljeni projekti će biti i odobreni. Sredstva javne potpore osiguravaju se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje s 85% udjela, a Republika Hrvatska s 15% udjela.

Podsjetimo, korisnici ove operacije su jedinice područne (regionalne) samouprave. Prihvatljivi su troškovi pretraživanja i/ili razminiranja poljoprivrednih površina, a intenzitet potpore iznosi do 100 % ukupnih prihvatljivih troškova.

Izvor: http://www.apprrr.hr

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO