Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Sredstvima EPFRR-a i državnog proračuna financirat će se poslovi razminiranja poljoprivrednih površina Sisačko – moslavačke županije vrijedni 91,2 milijuna kuna, najveće financijske vrijednosti ikada

11.09.2015

Župan Sisačko - moslavačke županije Ivo Žinić, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec te direktori tvrtki HEKSOGEN d.o.o. Dubrovnik, TITAN d.o.o. Požega i MKA*DEMING d.o.o. Čakovec, kao izvoditelji poslova, potpisali su ugovore o razminiranju poljoprivrednih površina Sisačko – moslavačke županije, koji se financiraju bespovratnim sredstvima potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u iznosu od 85 % ukupne vrijednosti i Republike Hrvatske u iznosu od 15%.

Realizacijom četiri ugovora ukupne vrijednosti 91.168.944,16 kn, što predstavlja gotovo polovicu sredstava koja su se za razminiranje na godišnjoj razini do sada izdvajala iz Državnog proračuna, razminirat će se 13, 4 četvorna kilometra poljoprivrednih površina na području gradova Siska, Petrinje, Gline te općina Sunja, Topusko, Gvozd i Dvor.

Poslovi se planiraju započeti po donošenju odluke o dodjeli sredstava od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju što je posljednji administrativni korak prije započinjanja razminiranja.

Navedena četiri ugovora izvodit će gotovo sve pravne osobe registrirane za obavljanje poslova razminiranja, a u različitim će razdobljima na poslovima u vršnim danima biti uposlena velika većina od ukupno 653 pirotehničara.

Ovisno o veličini projekta poslovi će se izvoditi od 90 do 150 radnih dana.

Sisačko – moslavačka županija ima još 93,7 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, od čega čak 26% čine poljoprivredne površine, stoga će se realizacijom danas potpisanih ugovora gotovo prepoloviti minski sumnjivo poljoprivredno zemljište Sisačko – moslavačke županije.

Danas potpisani ugovori rezultat su aktivnosti i zalaganja Ministarstva poljoprivrede, Ureda za razminiranje Vlade RH, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i HCR-a da se u Programu ruralnog razvoja, unutar Mjere M05 stvore uvjeti za utvrđivanje podmjere 5.2. „Potpora za ulaganje u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“, odnosno tipa operacije 5.2.2. čijim će se izvršenjem razminirati cjelokupno poljoprivredno zemljište Republike Hrvatske.

Definiranjem tipa operacije 5.2.2. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisala je natječaj za podnošenje zahtjeva za potporu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) za dodjelu potpore za «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta» na koji su se, radi ostvarivanja potpore za razminiranje poljoprivrednog zemljišta javile Sisačko - moslavačka, Karlovačka, Brodsko – posavska, Ličko – senjska, Osječko – baranjska i Požeško – slavonska županija.

Temeljem odluka o prihvatljivosti zahtjeva za potporu županije su objavile pozive na nadmetanja radi ustupanja poslova razminiranja i to Karlovačka za 3,75 km2, Sisačko moslavačka za 13,4 km2, Ličko senjska za 6,4 km2, Požeško slavonska za 3,7 km2, Osječko – baranjska za 1,38 km2 te Brodsko – posavska za 857.425 četvornih metara poslova razminiranja poljoprivrednih površina, dakle, ukupno 29,57 četvornih kilometara, procijenjene vrijednosti 175,6 milijuna kuna (bez PDV-a).

Sve su županije dovršile postupke javne nabave, a ugovore o razminiranju do danas su potpisale Karlovačka, Brodsko – posavska i Sisačko – moslavačka županija.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO