Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Početak poslova razminiranja poljoprivrednih površina u Karlovačkoj županiji vrijednih 29 milijuna kuna

11.09.2015

Nakon što je 01. rujna potpisan ugovor o razminiranju te 09. rujna od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donesena odluka o dodjeli sredstava Karlovačkoj županiji, ostvareni su uvjeti za početak poslova razminiranja poljoprivrednih površina na području te županije.

Uvođenje u posao izvoditelja tvrtke COR d.o.o. Požega i partnera izvršeno je na području Sabljaka Modruških u Općini Josipdol, a prema projektu «Poljoprivredne površine u Karlovačkoj županiji» veličine 3,75 četvornih kilometara i trebali bi se odvijati u roku do 120 radnih dana.
Uvođenju su nazočili pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković, župan Karlovačke županije Ivan Vučić, načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević te ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec sa suradnicima.

Navedeni poslovi razminiranja ukupne su vrijednosti gotovo 29 milijuna kuna, od je kojih čak 85% bespovratne potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima te 15% sredstava iz Državnog proračuna.

Valja istaknuti kako su svi ovogodišnji poslovi razminiranja poljoprivrednih površina rezultat aktivnosti i zalaganja Ministarstva poljoprivrede, Ureda za razminiranje i HCR-a da se u Programu ruralnog razvoja, unutar Mjere M05 stvore uvjeti za utvrđivanje podmjere 5.2. „Potpora za ulaganje u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“, odnosno tipa operacije 5.2.2. čijim će se izvršenjem razminirati cjelokupno poljoprivredno zemljište Republike Hrvatske.

Početak realizacije razminiranja poljoprivrednih površina rezultat je napora i zalaganja Ministarstva poljoprivrede, Ureda za razminiranje Vlade RH, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Hrvatskog centra za razminiranje s jedne strane te izvrsne suradnje županija s minskim problemom s druge strane, a koji su počevši od lobiranja za uvrštavanje razminiranja u Program ruralnog razvoja, preko formaliziranja procedure dodjele potpore, tehničke potpore pri projektiranju, provedbi javne nabave, administrativne obrade zahtjeva za potporu i pronalaska ostalih rješenja do konačne realizacije – omogućili da se maksimalno iskoriste sredstva EPFRR-a za razminiranje minski sumnjivih poljoprivrednih površina Republike Hrvatske.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO