Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predaja potvrda o razminiranosti šume Prašnik

18.09.2015

Uz nazočnost ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, predstavnika Brodsko-posavske županije, Ureda za razminiranje Vlade RH te vodstva Hrvatskog centra za razminiranje i Hrvatskih šuma, uz prigodna obraćanja, u petak, 18. rujna 2015. godine predane su potvrde o razminiranosti šume i zaštićenog rezervata Prašnik.

Nazočnima su prezentirani projekti razminiranja lokaliteta koji obuhvaća jednu od najstarijih europskih prašuma i zaštićenim je rezervatom proglašen 1965. godine. Osim u gospodarske, Prašnik će se odsada moći koristiti i u znanstvene, edukativne i turističke svrhe.

Ministar Jakovina u svom je obraćanju istaknuo važnost dosadašnje i buduće suradnje Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih šuma, HCR-a te županija s minskim problemom, prije svega naglasivši važnost realizacije sredstava EPFRR-a kojima će se bespovratnim sredstvima u iznosu od 75 milijuna eura razminirati sve minski sumnjive poljoprivredne površine Republike Hrvatske, što će biti preduvjet vraćanju na uporabu odnosno revitalizaciji istih.

Dožupan Brodsko posavske županije Davor Vlaović zahvalio se na dosadašnjoj suradnji uime županije naglasivši važnost revitalizacije Prašnika koji je prije točno 50 godina proglašen specijalnim rezervatom šumske vegetacije, a radi razvoja turističkih i znanstvenih aktivnosti na tom području. Dožupan je pozdravio plan potpune očišćenosti Brodsko – posavske županije od minske opasnosti te angažman Ministarstva poljoprivrede oko usmjeravanja bespovratnih sredstava EPFRR-a na razminiranje 857.425 četvornih metara poljoprivrednih površina.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić istaknuo je ksao su u ovaj obiman posa, razminiranje cijelog Prašnika, Hrvatske šume uložile su više od 23 milijuna kuna (plus PDV).
Hrvatske šume sustavno ulažu u razminiranje šuma još od 2002. godine, kako bi se sve radno nedostupne površine mogle ponovno privesti gospodarenju. Dosad je u humanitarno razminiranje u okviru Poduzeća uloženo više od 420 milijuna kuna, najvećim dijelom izdvajano iz Fonda za općekorisne funkcije šuma. U 2014. je za razminiranje izdvojeno 25 milijuna kuna, a takav je plan i za ovu, 2015. godinu - naglasio je Pavelić.

Razminiranjem šume Prašnik MSP Brodsko – posavske županije je prepolovljen, a zahvaljujući sredstvima EPFRR biti će razminirane i sve poljoprivredne površine te županije, što je preduvjet ostvarenja krajnjeg ovogodišnjeg cilja – potpunog uklanjanja minske opasnosti Brodsko – posavske županije – istaknuo je ravnatelj HCR-a.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO