Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Rovinju održan trening „Razvijanje lokalnih umrežavanja i razmjena dobre prakse pružatelja psihosocijalne podrške žrtvama torture i civilnim žrtvama rata“.

15.09.2015

Od 11.do 13. rujna u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Centra M.A.R.E. u Rovinju je održan trening „Razvijanje lokalnih umrežavanja i razmjena dobre prakse pružatelja psihosocijalne podrške žrtvama torture i civilnim žrtvama rata“. Trening je služio razmjeni iskustava u pružanju pravne, medicinske, psihijatrijske, psihološke, psihosocijalne i podrške u rehabilitaciji žrtava torture i civilnih žrtava rata.

Uz sudjelovanje predstavnika civilnih udruga, Pučke pravobraniteljice iz Rijeke, Ministarstva branitelja, Ministarstva pravosuđa i Ženskog suda na treningu su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje Marta Kovačić i Igor Detelj. U sklopu panela „Uvid u iskustvo rada sa stradalnicima mina i drugih eksplozivnih naprava“ Igor Detelj je kroz osobno iskustvo prezentirao suočavanje s minskim stradavanjem člana obitelji te kroz stručni dio predstavio edukativnu i koordinativnu ulogu HCR-a u pružanju pomoći stradalnicima od mina kroz ustroj nove baze podataka kojom bi se detaljno definirale potrebe istih. Kao pozitivan primjer rehabilitacijskog procesa nakon minskog stradavanja, predstavljena je obitelj Jelić iz Petrinje, koja se kroz osnivanje OPG-a uspješno bavi uzgojem aronije na području Grada Petrinje. Važnost sudjelovanja HCR-a na treninzima ovoga tipa očituje se u povezivanju s različitim predstavnicima državnih institucija i civilnih udruga, a sve u cilju razmjene iskustava i konkretne pomoći u rješavanju problema stradalnika od mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO