Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpisani ugovori s Osječko – baranjskom županijom

25.09.2015

Župan Osječko - baranjske županije Vladimir Šišljagić, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec te direktori tvrtki ISTRAŽIVAČ d.o.o. Nuštar i PITON d.o.o. Čakovec izvoditelji poslova, potpisali su ugovore o razminiranju poljoprivrednih površina Osječko - baranjske županije, koji se financiraju bespovratnim sredstvima potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u iznosu od 85 % ukupne vrijednosti.

Realizacijom dva ugovora ukupne vrijednosti 6.742.907,19 kn, razminirat će se 1.388.965 četvorna metra poljoprivrednih površina na području Darde, Šodolovaca, Jagodnjaka, Valpova, Petrijevaca i Donjeg Miholjca.

Poslovi se planiraju započeti po donošenju odluke o dodjeli sredstava od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju što je posljednji administrativni korak prije započinjanja razminiranja.

Osječko – baranjska županija ima još 70,5 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora.

I danas potpisani ugovori rezultat su aktivnosti i zalaganja Ministarstva poljoprivrede i Ureda za razminiranje uz tehničku pomoć HCR-a da se u Programu ruralnog razvoja, unutar Mjere M05 stvore uvjeti za utvrđivanje podmjere 5.2. „Potpora za ulaganje u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“, odnosno tipa operacije 5.2.2. čijim će se izvršenjem razminirati cjelokupno poljoprivredno zemljište Republike Hrvatske.


Definiranjem tipa operacije 5.2.2. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisala je natječaj za podnošenje zahtjeva za potporu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) za dodjelu potpore za «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta» na koji su se, radi ostvarivanja potpore za razminiranje poljoprivrednog zemljišta javile Sisačko - moslavačka, Karlovačka, Brodsko – posavska, Ličko – senjska, Osječko – baranjska i Požeško – slavonska županija.

Temeljem odluka o prihvatljivosti zahtjeva za potporu županije su objavile pozive na nadmetanja radi ustupanja poslova razminiranja i to Karlovačka za 3,75 km2, Sisačko moslavačka za 13,4 km2, Ličko senjska za 6,4 km2, Požeško slavonska za 3,7 km2, Osječko – baranjska za 1,38 km2 te Brodsko – posavska za 857.425 četvornih metara poslova razminiranja poljoprivrednih površina, dakle, ukupno 29,57 četvornih kilometara, procijenjene vrijednosti 175,6 milijuna kuna (bez PDV-a).

Sve su županije dovršile postupke javne nabave, a ugovore o razminiranju do danas su potpisale Karlovačka, Brodsko – posavska, Sisačko – moslavačka županija, Požeško – slavonska i Osječko – baranjska županija.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO