Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Obilazak projekta razminiranja na području Sisačko – moslavačke županije

29.09.2015

U organizaciji Sisačko moslavačke županije, u utorak, 29. rujna 2015. godine održana je konferencija za novinare, s čime je obilježen početak poslova razminiranja poljoprivrednih površina na području gradova Siska, Petrinje, Gline te općina Sunja, Topusko, Gvozd i Dvor.

Osim domaćina, župana Ive Žinića i zamjenice župana Anite Sinjeri-Ibrišević, konferenciji su nazočili i zamjenica gradonačelnika Petrinje Svjetlana Lazić te Marko Krička, zamjenik gradonačelnice Siska, općinski načelnici Sunje i Dvora te ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec sa suradnicima.

Podsjetimo, županija Sisačko – moslavačka javila se na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za dodjelu potporu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) za razminiranje poljoprivrednog zemljišta, koju je i ostvarila u iznosu od 91,1 milijun kuna.
U iznosu od 85% sredstava EPFRR-a i 15% Državnog proračuna RH financirat će se razminiranje prema četiri projekta razminiranja, ukupne vrijednosti 91. 168 944,16 kuna, kojima će biti razminirano 13,4 četvorna kilometra poljoprivrednog zemljišta.
Po završetku kratke prezentacije projekata i konferencije za novinare, sudionici su se uputili na područje Glinske Poljane, gdje su obišli jedan od terena koji su dio projekta.
„Radi se o najvećem projektu razminiranja u Republici Hrvatskoj, projekt koji je Sisačko-moslavačka županija, zajedno s jedinicama lokalne samouprave i Ministarstvom poljoprivrede aplicirala na fondove Europske unije. 85 % su bespovratna sredstva, financirana iz fondova i 15 % iz Proračuna RH“, rekao je na kraju obilaska župan Ivo Žinić, dodajući kako projekt ima velik značaj za cijelo ovo područje, jer dobit ćemo poljoprivredne površine koje će se kasnije moći koristiti.»

Ravnatelj HCR-a istaknuo je kako je realizacija ovih projekata rezultat sinergije državnih i lokalnih institucija te izrazio zahvalu Ministarstvu poljoprivrede te Uredu za razminiranje obzirom da je preduvjet za realizaciju razminiranja poljoprivrednog zemljišta rezultat njihovih aktivnosti i zalaganja, uz tehničku pomoć HCR-a, da se u Programu ruralnog razvoja, unutar Mjere M05 stvore uvjeti za utvrđivanje podmjere 5.2., odnosno tipa operacije 5.2.2. čijim će se izvršenjem razminirati cjelokupno poljoprivredno zemljište Republike Hrvatske.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO