Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Za razminiranje Kopačkog rita i Regionalnog parka Mura-Drava 40 milijuna eura

30.09.2015

Projekt Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – Naturavita predstavljen je u srijedu na nasipu uz Dravu na području općine Darda. Istodobno je obilježen i završetak velikog projekta razminiranja inundacijskog pojasa Drave na području općina Jagodnjak, Darda i Petrijevci, vrijednog 4,5 milijuna eura. Jučer su predstavnici EU-a obavili tehnički nadzor.

Projekt Naturavita obuhvaća područja Parka prirode Kopački rit i Regionalnog parka Mura-Drava, na granici s Mađarskom. Njime će se revitalizirati šumska područja zaštićena ekološkom mrežom Natura 2000 i Ramsarskom konvencijom, a koja su zapuštena i degradirana zbog djelovanja tijekom Domovinskog rata. Na predstavljanju projekta bili su i Raphaël Goulet i Tsvyatko Velikov iz Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije.

Nositelj projekta su Hrvatske šume, a partneri su hrvatska Vlada, odnosno Ured za razminiranje, Hrvatski centar za razminiranje, Agencija za regionalni razvoj RH, Hrvatske vode i Javna ustanova Park prirode Kopački rit.

Ravnateljica Ureda za razminiranje Diana Pleština istaknula je kako je sjajno što je sve napravljeno da u Hrvatsku dođe novac potreban za razminiranje.

- Ogroman je to novac, 40 milijuna eura, kao naša dva godišnja proračuna. Dobili smo ih i zahvaljujući razumijevanju gospodina Gouleta i njegove uprave i naših partnera. Uz ovaj projekt, naš ured i Ministarstvo poljoprivrede povukli smo 75 milijuna eura za razminiranje poljoprivrednih površina. Novac imamo, a poenta svega je da stvorimo razvojne projekte koji će nam dugoročno pomoći da postanemo ugodna zemlja kakvu želimo - kazala je Pleština.

Član Uprave Hrvatskih šuma Ivan Ištok naglasio je kako je u pitanju velik projekt koji okuplja više institucija.

- Najvažnije je što ćemo revitalizirati područja kojima se godinama nije gospodarilo. Važno je i što smo ušli u zaštićeno područje, gdje ćemo vratiti autohtone šume koje su nekada ovdje egzistirale - kazao je Ištok.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako će do kraja godine u Osječko-baranjskoj županiji biti razminirane sve poljoprivredne površine.

- Projektom Naturavita razminirat će se i šumske površine - dodao je Šišljagić.

Pomoćnik ravnatelja Sektora za operativno planiranje i programiranje Hrvatskog centra za razminiranje Tomislav Ban kazao je kako je u Hrvatskoj još uvijek 461 četvorni kilometar površina minski sumnjivo, i to u deset županija, odnosno površine u 75 općina i gradova. Do sada je razminirano 500 četvornih kilometara s kojih je uklonjeno 68 tisuća mina i 114 tisuća različitih neeksplodiranih sredstava. Na razminiranje je pri tome utrošeno 4,5 milijardi kuna. Ove godine bit će potpuno razminirana Vukovarsko-srijemska županija. Na području Osječko-baranjske županije, prema Banovim riječima, još uvijek je minama zagađeno 70,5 četvornih kilometara, uglavnom površina pod šumom te područja Kopačkog rita, a do sada je razminirano 90 četvornih kilometara.

Autor: http://www.glas-slavonije.hr/

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO