Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Spes snimio prve kadrove dokumentarnog filma u Sisku

17.01.2007

U sjedištu Hrvatskoga centra za razminiranje u Sisku te na minskim poljima u okolici Siska, u selu Mađari, u utorak 16. siječnja snimljeni su prvi kadrovi dokumentarnoga filma «SPES-Za Hrvatsku bez mina!» koji se snima u produkciji Spesa i HCR-a, a u sklopu velike dobrotvorne akcije &am p;laquo;Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!&am p;raquo;. Akciju je 1. siječnja 2007. godine pokrenuo zagrebački Spes–centar za poduke i prevodilaštvo, a trajat će do 31. prosinca 2007. godine. Cilj ovoga filma, kao i cijele Spesove akcije, je potaknuti cjelokupnu hrvatsku javnost da svatko na svoj način pomogne da našu domovinu što prije očistimo od mina. Akciju su podržale i mnoge poznate osobe iz hrvatskoga javnoga i političkog života poput Miroslava Blaževića, Dražena Budiše, akademika Josipa Bratulića, dr. sc. Josipa Jurčevića, Dubravka Šimenca, Vedrana Mlikote, Tarika Filipovića i drugih.

Za potrebe filma, izjavu je dao i ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth, koji je naglasio da oko milijun građana Lijepe Naše, dakle, skoro jedna četvrtina ukupnoga stanovništva Hrvatske, živi u županijama gdje se i danas nalaze minski sumnjiva područja. Tijekom vojnih operacija za vrijeme Domovinskoga rata i borbe protiv agresora imali smo solidarnost naših građana iz svih krajeva Hrvatske, zato smo i pobijedili u ratu. No, sada nam je potrebna jedna druga vrsta solidarnosti, treba financijski pomoći našim županijama s minski sumnjivim područjima da se što prije očiste od mina kako bi i one, kao i ostali dijelovi Hrvatske, normalno živjeli.
Očekuje se da će film biti završen do proljeća 2007. kada će se u jednome kinu u Zagrebu održati i svečana premijera. Donatorski telefon 060 61 61 21 otvoren za skupljanje sredstava za ovu humanitarnu akciju ustupila je privatna telekomunikacijska tvrtka IT Jedan d.o.o., pri čemu se, kao prijatelj akcije, uz tehničku realizaciju telefona odrekla i svih svojih prihoda od poziva na ovaj telefon. Pozivom na 060 61 61 21 svatko tko želi može za razminiranje Hrvatske donirati određena sredstva (cijena poziva po minuti 5,59 kn + PDV).

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO