Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpisani ugovori s Ličko – senjskom županijom vrijednosti 52 milijuna kuna

16.10.2015

U Kabinetu župana danas su župan Milan Kolić, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec i direktor tvrtke „Istraživač“ d.o.o. iz Nuštra Vladimir Franjić potpisali tri ugovora o pretraživanju i razminiranju poljoprivrednih površina na području Ličko – senjske županije čija realizacija se financira sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

U uvodnom govoru župan Kolić istaknuo je da se Ličko-senjska županija u svibnju 2015. godine kandidirala na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za dodjelu potpore iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. za projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta na području Županije. U lipnju 2015. Županija je primila Odluku o prihvatljivosti zahtjeva za potporu od strane Agancije nakon čega je proveden otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za predmet nabave Usluga pretraživanja i razminiranja minski zagađenih poljoprivrednih površina prema idejnim projektima Hrvatskog centra za razminiranje. Realizacijom ovog projekta razminirat će se poljoprivredne površine u naseljima Gornji Lulići i Oraovac u iznosu od 0,4 km2, u naseljima Podum, Dabar i Glibidol u iznosu od 1,8 km2 i u naseljima Lički Ribnik, Ornice, Novoselo Bilajsko i Divoselo u iznosu od 4,62 km2 tako da ukupna površina poljoprivrednog zemljišta koja će biti obuhvaćena ovim projektom iznosi 6.82 km2. Vrijednost poslova razminiranja i pretraživanja iznosi 52.188.166,94 milijuna kuna s PDV-om. U provedenom postupku javne nabave odabrana je jedna tvrtka za sve tri grupe radova odnosno usluga i to tvrtka „Istraživač“ d.o.o. iz Nuštra. "Moram naglasiti da je Ličko-senjska županija među prvim županijama odnosno treća u Republici Hrvatskoj koja je ispunila tražene uvjete propisane natječajem od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju RH.". Realizacijom ovih projekata poboljšat će se opći uvjeti za život ljudi, te gospodarske i socijalne prilike na ratom pogođenim područjima uz otvaranje novih mogućnosti razvoja ruralnih područja korištenjem novo očišćenog poljoprivrednog zemljišta od mina koje očekujemo da će se nakon završetka radova staviti u funkciju poljoprivredne proizvodnje. Nadam se da će poslovi razminiranja kako u našoj Županiji tako i na ostalom području Hrvatske proći bez incidenata, a tu prije svega mislim na sigurnost izvođača radova i da će vremenske prilike dozvoliti da se ugovoreni poslovi obave u predviđenim rokovima" - istaknuo je župan Kolić.

Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec uvodno je zahvalio predstavnicima Županije na sudjelovanju u realizaciji projekta te naglasio da je ovim projektom obuhvaćena znatna poljoprivredna površina Ličko – senjske županije čijim će razminiranjem ista biti stavljena u funkciju daljnjeg gospodarskog razvoja te najavio sljedeću fazu ovog projekta kojom se planira očistiti preostali minski zagađen prostor u Županiji.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO