Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Validacija TIRAMISU alata – edukacijska igrica o opasnostima od mina

23.10.2015

U okviru projekta TIRAMISU – Implementacija alata za uklanjanje mina, kasetnog streljiva i neeksplodiranih sredstava, koji financira Europska komisija iz FP7 programa, od 21. do 23. listopada 2015. godine u Hrvatskoj su boravili stručnjaci iz Instituta matematičkih strojeva iz Varšave. Prvi dan su posjetili Hrvatski centar za razminiranje gdje ih je primio pomoćnik ravnatelja Neven Karas, koji im je zahvalio na dosadašnjoj dobroj suradnji Instituta i HCR-a, te im poželio uspješnu provedbu projekta u Hrvatskoj. Viša savjetnica za edukaciju o opasnostima od mina i pomoć minskim žrtvama Marta Kovačić upoznala ih je s protuminskim djelovanjem u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na edukativne aktivnosti koje HCR provodi još od svog osnutka 1998. godine.

Sljedeća dva dana, pod vodstvom Sanje Vakule iz HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku, koja je hrvatski partner u ovom projektu, provedena je validacija igrice „Veliki reli na leđima elektroničkih kornjača“, kojoj je cilj educirati djecu o opasnostima od mina. Validacija je provedena u dvije škole, Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića iz Petrinje - Područnoj školi Mošćenica, u čijoj se blizini nalaze minski sumnjiva područja, i u Osnovnoj školi Mladost u Lekeniku, koja se nalazi na sigurnom području.

U ciljnoj skupini bila su djeca viših razreda, a cilj je bio utvrditi korisnost i primjenjivost igre u edukaciji o opasnostima od mina, koja bi se, uz specifične prilagodbe, mogla koristiti diljem svijeta.

Projekt TIRAMISU je vrijedan 14,9 milijuna eura, započeo je 1. siječnja 2012. godine i trajat će četiri godine. HCR-CTRO je član konzorcija od 26 istraživačkih centara i sveučilišta iz jedanaest zemalja, a svima je zajednički cilj razvijati komplet alata koji obuhvaća glavne aktivnosti protuminskog djelovanja, od izviđanja velikih površina do uklanjanja eksplozivnih sredstava te edukacije o opasnostima od mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO