Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Obilazak projekta "Poljoprivredne površine na području Brodsko – posavske županije"

17.11.2015

U Gornjim Bogićevcima, 17. studenog 2015. godine, u nazočnosti zamjenika župana Brodsko posavske županije Davora Vlaovića, načelnika Općine Gornji Bogićevci Ace Vidakovića, pročelnika UO za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Miroslava Jarića, predstavnika tvrtke „Neutral", predstavnika izvoditelja poslova te ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Dražena Jakopeca i suradnika održana je konferencija za medije povodom obilaska projekta Poljoprivredne površine na području Brodsko – posavske županije koji se financira sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EFPRR-a).

Podsjetimo, županiji Brodsko-posavskoj po završetku natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za dodjelu potporu iz EPFRR, za razminiranje poljoprivrednog zemljišta, dodijeljen je iznos od 4.524.106,25 kuna.

U iznosu od 85% sredstva EPFRR-a i 15% Državnog proračuna RH financiraju se poslovi razminiranja ukupne vrijednosti 4.501.481,25 kuna, veličine 857.425 četvornih metara. Radovi pretraživanja i razminiranja, provode se kako bi se vlasnicima okućnica i poljoprivrednih površina omogućilo gospodarenje svojom imovinom i nastavak poljoprivredne proizvodnje na području naselja Trnava, Mašićka Šagovina, Žuberkovac i Širinci.

Ono što valja posebno istaknuti je da će se realizacijom ovog projekta razminirati sve poljoprivredne površine u Brodsko posavskoj županiji.

Na konferenciji je ponovno istaknuto kako je realizacija ovog projekata rezultat sinergije državnih i lokalnih institucija za što je ravnatelj HCR-a izrazio zahvalu Ministarstvu poljoprivrede te Uredu za razminiranje obzirom da je preduvjet za realizaciju razminiranja poljoprivrednog zemljišta rezultat njihovih aktivnosti i zalaganja uz tehničku pomoć HCR-a da se u Programu ruralnog razvoja, unutar Mjere M05 stvore uvjeti za utvrđivanje podmjere 5.2., odnosno tipa operacije 5.2.2. čijim će se izvršenjem razminirati cjelokupno poljoprivredno zemljište Republike Hrvatske.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO