Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Realizacija poslova financiranih sredstvima EPFRR-a

24.11.2015

Na području Karlovačke, Sisačko – moslavačke i Brodsko – posavske županije odvijaju se poslovi razminiranja poljoprivrednog zemljišta financirani sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Poslovi se odvijaju na ukupno šest projekata veličine 18 četvornih kilometara.

Najveća realizacija od 75%, odnosno 645.926 četvornih metara ostvarena je na projektu razminiranja poljoprivrednih površina Brodsko – posavske županije, no to je i najmanji projekt od šest navedenih. Dosadašnjom realizacijom pronađeno je 22 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Projekt razminiranja poljoprivrednih površina Karlovačke županije realiziran je na površini od 1.370.203 četvornih metara, što je 36,47%, uz pronalazak 25 komada protupješačkih mina te 4 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Četiri projekta na području Sisačko – moslavačke županije ukupne površine 13,4 četvorna kilometra u različitim su fazama realizacije, od 45,83% na projektu Poljoprivredne površine na području Grada Siska i Općine Sunja do 72,76 % realizacije na projektu Poljoprivredne površine na području Grada Gline i Petrinje, prosječno sva četiri projekta realizirana su s cca. 50 %. Dosadašnjom realizacijom na ovim je projektima ukupno pronađeno 86 protupješačkih i 14 protuoklopnih mina te 18 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Osim navedenih županija otvoreni postupak nabave radi ustupanja poslova razminiranja poljoprivrednih površina za sredstva EPFRR-a objavile su i dovršile odlukama o odabiru i Ličko – senjska, Požeško – slavonska i Osječko – baranjska županija. Odluka o dodjeli sredstava Ličko – senjskoj županiji donesena je 19. studenog 2015. godine. Početak poslova ovisit će o vremenskim prilikama.

Požeško – slavonska i Osječko – baranjska županija dovršile su postupak odabira ponuditelja u otvorenim postupcima javne nabave poslova razminiranja poljoprivrednih površina, no još uvijek nisu zaprimile odluke APRRR-a o zahtjevu za dodjelu sredstava

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO