Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Karlovačka županija prva u Hrvatskoj s ITF-om udvostručuje novac za razminiranje

24.01.2007

U proračunu Karlovačke županije za 2007.g. osigurano je 400.000,00 kuna namijenjenih za razminiranje, što će se putem sredstava Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF-a) udvostručiti i iznos od 800.000,00 kuna biti će utrošen za razminiranje poljoprivrednih površina u naselju Mađeri u općini Lasinja. U srijedu 24. siječnja 2007.g. Ugovor o udruživanju sredstava za razminiranje potpisali su župan Ivica Horvat i direktor ITF-a Goran Gačnik. Uz potpisnike ugovora, u Uredu župana Karlovačke županije nazočni su bili i načelnik općine Lasinja Mirko Jušinski, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Neven Karas i predstojnik HCR-a Podružnice Karlovac Damir Stojković.

Tom prigodom istaknuto je da su mine do sada u Karlovačkoj županiji odnijele 62 života, a 285 osoba je teško ozlijeđeno, te da su po prvi puta ove godine u županijskom proračunu osigurana sredstva za razminiranje.
ITF, koji plasira sredstva SAD-a, je na području Karlovca prisutan od 2001. godine, od kada su za razminiranje grada uložili tri milijuna i sto tisuća dolara, čime je razminirano milijun i šesto tisuća četvornih metara prostora. Na površinama koje su u Lasinji definirane za razminiranje, a to je 1,1 četvorni kilometar, točno je utvrđeno postojanje 24 zapisnika sa 1.150 mina raznih vrsta. Međutim, do sada je prilikom razminiranja u općini Lasinja uvijek pronađeno do 70% više mina od broja koji su se vodili u djelovodnicima.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO